UOČI 11. JULA

Nove provokacije: Uz cestu Bratunac - Potočari postavljene fotografije pripadnika VRS-a

Kako navodi RTRS, fotografije su postavili potomci poginulih i predstavnici Organizacije porodica poginulih iz Srebrenice i Bratunca

Fotografije na regionalnom putu. Screenshot

E. Ć.

prije 3 dana

Bliži se 11. juli i obilježavanje genocida u Srebrenici, a samim tim sve su brojnije provokativne radnje usmjerene prema žrtvama.

Tako su, kao i 2022. godine, na regionalnom putu Bratunac - Potočari postavljene slike poginulih pripadnika VRS.

Kako navodi RTRS, fotografije su postavili potomci poginulih i predstavnici Organizacije porodica poginulih iz Srebrenice i Bratunca. Osim fotografija poginulih vojnika, postavljene su fotografije i civilnih srpskih žrtava.

Podsjetimo, na putu koji vodi iz Bratunca prema Memorijalnom centru Potočari je prije dvije godine postavljen niz fotografija. 

Tada je policija naredila uklanjanje svih fotografija, a Tužilaštvo RS je zbog toga podnijelo krivičnu prijavu protiv načelnika općine Bratunac Srđana Rankića.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici. Među 14 žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.