ISTRAŽIVANJA

Šnur-Muratagić: Senzibilitetom svih članova firme može se pomoći zaposlenicima sklonim ovisnostima

Šnur-Muratagić dio je tima koji je, ranije ove godine, uradio istraživanje nadzora i zaštite zdravlja zaposlenika u Federaciji BiH

Diplomirana socijalna radnica Ileana Šnur-Muratagić. Fena

FENA

6.7.2024

Diplomirana socijalna radnica Ileana Šnur-Muratagić navodi da su, prema rezultatima istraživanja, stres na radnom mjestu, porodični problemi, ali i loša ekonomska situacija najčešći razlozi zbog kojih zaposlenici u Federaciji BiH posežu za nekim od oblika ovisnosti. Među konzumentima nema razlike u spolu. Kao primjer navodi period pandemije, kad su žene također koristile online klađenje mada su klađenju, kao jednoj od bolesti ovisnosti, skloniji muškarci.

Istraživanje nadzora

Šnur-Muratagić dio je tima koji je, ranije ove godine, uradio istraživanje nadzora i zaštite zdravlja zaposlenika u Federaciji BiH. Fokus je bio na četiri bolesti ovisnosti (pušenje, konzumacija alkohola, droge i psihotropne supstance te kockanje i klađenje), a cilj promjena nivoa svijesti kod svakog od uposlenika.

- Da reagira, kad osjeti da njegov kolega konzumira alkohol. Ne da ga 'pokriva'. Postoje smjernice kako da reagira, a da ne preuzima sam odgovornost i ne bude izložen, ali i da osoba koja konzumira potraži pomoć na vrijeme. To su stvari o kojima se ne govori. Naš cilj nije da ikoga od zaposlenika diskriminira, nego da im pomognemo - pojašnjava Šnur-Muratagić.

Naglašava da je u tim situacijama najvažniji senzibilitet, i direktora i uposlenika odnosno čitave firme, da se stanje promijeni nabolje. A ako se intervenira na samom početku, efekt je čak 80 posto.

- Međutim kod nas se, u firmama i ustanovama, najčešće čeka da dođe do otkaza. Tada je već kasno - naglasila je.

Istraživanje 'Zajedno za zdravo radno okruženje' usmjereno je na promociju zdravih životnih stilova i prevenciju bolesti ovisnosti. To istraživanje proveo je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u partnerstvu sa Udruženjem za prevenciju ovisnosti NARKO-NE i uz podršku Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine. Obuhvaćene su 104 ustanove, kompanije i organizacije iz javnog sektora, privatnog sektora, nevladinih organizacija različitih vrsta djelatnosti iz svih kantona u Federaciji BiH.

Rezultati

Sudeći po rezultatima, dominira pušenje (54 posto), kod oko 15 posto od okupnog broja ispitanika to je konzumiranje alkohola, skoro dva posto psihotropne supstance, a oko pet posto kockanje i klađenje. U uzorku su zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite, organi uprave, NVO i udruženja, obrazovne institucije, te kompanije iz djelatnosti industrije, građevinarstva, trgovine i ugostiteljstva.

Svakom poslodavcu je u interesu da ima zdravog, produktivnog i uspješnog zaposlenika. I društvu sve to odgovara, jer takvi zaposlenici doprinose razvoju. Stoga istraživanje ukazuje na važnost djelotvorne prevencije koja podrazumijeva pravila na radnom mjestu a definiraju šta je dozvoljeno, a šta nije, u koje vrijeme i na kojem mjestu... Takva pravila treba da važe za sve, za uposlenike i članove uprave.

Podatak da je više od 80 posto ispitanika (poslodavci) u tom istraživanju izjavilo da ima interes za daljnje sudjelovanje u programima prevencije u radnom okruženju i edukaciju zaposlenih posebno je važan jer su na upitnik odgovarali većinom direktori, članovi visoko pozicioniranih rukovodnih tijela u organizacijama, kompanijama i ustanovama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.