60,9 MILIONA KM

Skupština Brčko distrikta jednoglasno usvojila rebalans budžeta

Rebalansom su obezbijeđena sredstva i za plaćanje 60 asistenata za djecu sa posebnim potrebama u osnovnom i srednjem obrazovanju

Skupština Brčkog. Fena

FENA

6.7.2024

Skupština Brčko distrikta jednoglasno je sinoć usvojila prvi ovogodišnji rebalans budžeta u visini od 60,9 miliona KM.

Plod dobrog rada

- Plod je to dobrog rada skupštinske Komisije za budžet, koja je uz onaj osnovni tekst rebalansa izašla u susret najvećem broju zahtjeva koji su se pojavili na dvije javne rasprave sa građanima, ali i drugim potrebama koje su se pojavile u minula dva mjeseca koliko je rebalans bio na analizi pred zastupnicima - rekao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Komentarišući to što poslanici ponovo nisu podržali amandmane koje je predložila opozicija, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je rekao da većina njihovih prijedloga već sadržana u amandmanima Komisije za budžet.

- Po pitanju prijedloga uvođenja pojedinih lijekova na listu besplatnih Skupština je već ranije dala zaduženje institucijama da to obavezno uvrste u budžet za 2025. godinu - objasnio je Milić.

Predsjednik skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić napomenuo je da je ovaj rebalans u najvećoj mjeri fokusiran na dodatna izdvajanja u okviru socijalne zaštite, a prije svega za dječiji doplatak i za uvođenje novih sredstava kojima će moći da bude realizovan novi Zakon o roditeljima i njegovateljima.

Zdravstvo 

- Predviđen je značajan dio sredstava i za zdravstvo kroz transfer Javnoj zdravstvenoj ustanovi /`Zdravstveni centar Brčko`/ za povećenje plata zdravstvenim radnicima - rekao je Blažić novinarima nakon sjednice.

Rebalansom su obezbijeđena sredstva i za plaćanje 60 asistenata za djecu sa posebnim potrebama u osnovnom i srednjem obrazovanju.

On je istakao da je rebalansom obezbijeđen i novac za usaglašavanje plata sa platama u javnoj upravi, ali za rast plata povećanjem od 165 KM u neto iznosu prema svim zaposlenim u javnoj upravi i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Distrikt Brčko.

11 miliona za komunalne poslove

- Negdje oko 11 miliona KM je izdvojeno samo kapitalnog budžeta u Odjeljenju za komunalne poslove, dodatna dva miliona Kancelariji za upravljanje imovinom Brčko distrikta za kapitalna ulaganja, pojačali smo davanja za podsticaje u poljoprivredi, od čega samo milion maraka za dizel gorivo - naveo je Blažić.

Blažić je rekao da je namjera da se sport u Brčkom vrati na "stare noge" za šta je tehničkim amandmanom obezbijeđeno milion KM, koji su iz vladinog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu prebačeni u Skupštinu.

- Tu ćemo kroz jasnu odluku i precizne kriterijume raspoređivati donacije prema sportskim kolektivima kojima novac objektivno bude potreban za što bolji plasman u takmičenju zaključio je Blažić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.