PRIBLIŽAVA SE 11. JULI

Majke Srebrenice o dolasku Vojske Srbije u BiH: Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih institucija i međunarodne zajednice

Da li smo mi majke nevino ubijene djece sigurne i da li mirno možemo ukopati svoje najmilije, upitale su

Majke Srebrenice o dolasku kadeta Vojske Srbije u BiH. Društvene mreže

N. Aj.

7.7.2024

Majke Srebrenice na profilu na mreži X poručile su kako je Srbija prekršila Dejtonski mirovni sporazum sporazum.

- Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere koji su zaduženi za nadziranje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da poduzmu sve potrebne radnje i direktno kazne one koji su izvršili ponovnu vojnu agresiju na BiH. 

Da li država Bosna i Hercegovina ima svoje institucije ili nam strane vojske mogu ulaziti gdje žele i kad god žele?

Da li smo mi majke nevino ubijene djece sigurne i da li mirno možemo ukopati svoje najmilije? Sramno - poručile su majke Srebrenice.

U objavi su dodale da se Vojska Srbije nalazi na teritoriji suverene BiH.

- Mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti. Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih institucija i međunarodne zajednice. Pitamo da li bi bilo normalno da strana vojska bez dozvole ulazi na teritoriju Njemačke, Francuske ili bilo koje države i da li bi se to okarakterisalo kao agresija - navele su majke Srebrenice.


Označile su i predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen (Von der Leyen) kojoj su uputili pitanja jesu li sigurni u svojim kućama i mogu li ukopati svoje najmilije.

- Majke Srebrenice ne znaju da li ćemo biti sigurne da ovog 11. jula obilježimo godišnjicu genocida i ukopamo svoje najmilije. Ko nam garantuje bezbijednost? Nažalost, nakon skoro trideset godina opet proživljavamo isti osjećaj straha od prisustva tuđe vojske u našoj državi - poručeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.