GENOCID U SREBRENICI

Izviđači iz Mostara otputovali na "Marš mira" u Nezuk

Ovo je marš mira. Idemo do mjesta najvećeg stradanja Bošnjaka u novijoj historiji

Ukupno 25 sudionika. Fena

FENA

7.7.2024

Ukupno 25 sudionika krenulo je u nedjelju iz Mostara na "Marš mira 2024" od Nezuka do Potočara u sklopu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

- Ovo je već peti put da organiziramo odlazak na Marš mira. Prvi put je osim mene išao još kolega Mirsad Husnić, a danas nas ide 25 što je velika stvar. Prije polaska položili smo cvijeće ispred spomenika šehidima i poginulim borcima Mostara, a isto ćemo uraditi i u Konjicu gdje će nam se pridružiti nekoliko izviđača. Također, čekaju nas i kolege iz Rakovice i Visokog i ukupno će nas biti oko 60 - kazao je načelnik Odreda izviđača (OI) "5 Zlatnih ljiljana" Dervo Džiho.

Brojem sudionika zadovoljni su i u Upravnom odboru ovog odreda, a cilj je čuvati sjećanje i suosjećati sa žrtvama, priopćeno je iz OI "5 Zlatnih ljiljana".

- Ovo je marš mira. Idemo do mjesta najvećeg stradanja Bošnjaka u novijoj historiji. S obiteljima žrtava šaljemo poruku mira i tolerancije, te poruku svijetu da se nikad i nikom ne dogodi ono što se dogodilo Bošnjacima u Srebrenici prije 29 godina - kazao je sudionik Marša Nedim Marić.

Organizatori ovog događaja su Savez izviđača FBiH i Odred izviđača "5 Zlatnih ljiljana" iz Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.