SADIK BABUR GIRGIN

Turski ambasador u koloni "Marša mira": Nikada ne zaboraviti genocid u Srebrenici

Ovo je naš znak solidarnosti da se nikada ne zaboravi i ne ponovi genocid, dodao je

Sadik Babur Girgin. Screenshot / Anadolija

Anadolija

8.7.2024

Gotovo 5.000 ljudi krenulo je jutros iz Nezuka kod Sapne, put Potočara, kako bi odali počast hiljadama ubijenih muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Među onima koji su bili u koloni bio je i turski ambasador u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Ambasador Girgin je prije samog "Marša mira" kazao da se nikada ne smije zaboraviti genocid u Srebrenici.

- Ovdje smo kako bi pružili podršku braći Bošnjacima. I mi ćemo simbolično učestvovati u "Maršu mira" zajedno s kantonalnim premijerom. Ovaj "Marš mira" traje ukupno tri dana i održava se stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, kao sjećanje na ubijena 8.372 Bošnjaka prije 29 godina u genocidu u Srebrenici. Mi ćemo također s turskom delegacijom učestvovati i na obilježavanju godišnjice. Ovo je naš znak solidarnosti da se nikada ne zaboravi i ne ponovi genocid - rekao je turski ambasador.

"Marš mira" je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" u Srebrenici iz jula 1995. godine.

"Marš mira" ima cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

​​​​​"Marš mira" traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, u julu 1995. godine, izvlačili su se i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica od  srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici "Marša mira" dnevno pješače gotovo 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtijeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima prema odluci preživjelih članova porodica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.