POTREBA ZA DJELOVANJEM

Reakcije stižu na defile Vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu: "EU, probudi se"

Neki su pozivali na ostavku, drugi kritikovali politiku "smirivanja" za koju smatraju da je dovela do ovoga

Vojska Srbije. N1

N. H.

8.7.2024

Vojnici Vojske Srbije su prodefilovali jučer u Bratuncu i Prijedoru, a ta vijest je izazvala mnoge reakcije. 

Neki su pozivali na ostavku, drugi kritikovali politiku "smirivanja" za koju smatraju da je dovela do ovoga. 

Federika Volk (Federica Woelk), akreditirana asistentica u Evropskom parlamentu i saradnica njemačke europarlamentarke Ulrike Meler (Moeller), podcrtala je da je paradiranje vojnika Srbije u Prijedoru "neprihvatljivo", ali da je još gora činjenica da niko ne reaguje. 

- EU, probudi se! -  napisala je ona, te dodala da Bošnjaci zaslužuju da se osjećaju sigurno u svojim gradovima i da se više ne osjećaju ugroženo.

Novinar Mirnes Kovač dao je svoje viđenje ove situacije. 

- Možete li zamisliti trupe Vermahta kako marširaju ulicama Aušvica? Pa to je realnost u Prijedoru, dijelu Bosne gdje su 1992. godine počinjeni najveći masovni zločini nad civilima i prvi koncentracioni logori podignuti nakon Drugog svjetskog rata! - napisao je u svojoj objavi. 

Politički analitičar Jasmin Mujanović je prenio izvještaje bh. medija da su Ministarsvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti BiH "dozvolili ulazak u BiH".

- Moraju uslijediti ostavke - napisao je on.

Potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović naveo je da je ovo “logični krajnji rezultat Bajdenovog (Biden) smirivanja Srbije i Hrvatske na račun Bosne”.

- Bajden je imao najgoru politiku prema zapadnom Balkanu od svih predsjednika od ranih 1990-ih. Oni su 2022. godine nametnuli novu vladu kako bi omogućili ovakve sramotne stvari - objavio je Bajrović.

Briselski analitičar Tobi Vogel je također prenio izvještaje bh. medija i uz to napisao:

- Jedinice Oružanih snaga Srbije paradiraju ulicama Bratunca (pored Srebrenice) i Prijedorom – mjestom masovnih zločina tokom rata – samo nekoliko dana uoči godišnjice genocida u Srebrenici. EUFOR (pod mađarskom komandom) nigjde na vidiku. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.