MINISTAR ODBRANE

Helez: "Nikad ne bih dopustio paradiranje Vojske Srbije na mjestu gdje su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u Evropi"

Očito ova činjenica ništa ne znači kvazi političarima i kvazi intelektualcima iz opozicije u FBiH, dodao je

Zukan Helez. Anadolija

N. H.

8.7.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentirao je jučerašnji defile kadeta Vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu. 

Helez je istakao da nije dao odobrenje za ulazak, te da "nikad neće staviti svoj potpis i odobriti paradiranje Vojske Srbije u Prijedoru, mjestu na kojem su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u Evropi". 

- Očito ova činjenica ništa ne znači kvazi političarima i kvazi intelektualcima iz opozicije u FBiH, koji u ulasku kadeta Vojske Republike Srbije vide priliku da uberu jeftine političke poene.

U napadima na mene, u istom stroju našli su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik, ministar sigurnosti Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, ali i delegati u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić i Zlatko Miletić, zatim Edin Ramić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine te mnogi drugi predstavnici opozicije u FBiH, koji kao lešinari vide priliku da u napadima na  mene dođu do par medijskih naslova.

Razumijem i znam zbog čega sam trn u oku Vučiću, Dodiku, Nešiću i drugim političarima koji ne vole Bosnu i Hercegovinu i aktivno rade na njenom cijepanju. Njima smeta jačanje Oružanih snaga BiH i naše domovine općenito.

Koji su razlozi napada na mene od opozicije u Federaciji BiH, predstavnika SDA, DF-a i SBiH, treba prvenstveno pitati njih. Je li moguće da je to samo puka borba za vlast? Je li moguće da su spremni u svojoj borbi za vlast oslabiti i podrivati čitav odbrambeni sistem BiH? Da li im možda smeta što sam za godinu i po na poziciji ministra odbrane BiH uradio više nego njihove stranačke kolege za 20 godina?

Prije nekoliko godina SNSD je zatražio smjenu Selme Cikotića, tadašnjeg ministra odbrane BiH. Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasao sam protiv, svjestan značaja i uloge ministra odbrane BiH za odbrambeni sistemu naše zemlje. Nisam se tada pridružio onim koji ne vole BiH u napadima na institucije ove države, kao što su to jučer uradili Smajić, Miletić, Ramić i drugi.

Poručujem svim građanima u našoj domovini, svim političkim akterima, predstavnicima vlasti i opozicije u našoj zemlji, zbog stalnih nasrtaja na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, probosanske snage moraju biti ujedinjene. Ovo nije vrijeme kad jedni drugima saplićemo noge. Vlast nije i ne smije biti vrednija od države - objavio je Helez na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.