MUSALA

Vjerski program u Potočarima: Ovdje smo zajedno s našim šehidima

Muftija Fazlović je govorio o značaju strpljenja u životu vjernika, uz poruku da je Bog uz one koji su strpljivi

Vjerski program - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
S. S.

10.7.2024

U okviru vjerskog dijela programa obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, na musali u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari večeras su proučeni Kelimei-tevhid, zikr i hatma-dova.

Obraćajući se prisutnim muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović ukazao je na značaj okupljanja na Musali šehitluka genocida.

- Ovdje smo večeras na posebnom mjestu, na mjestu namaza, sedžde, ibadeta, na Musali šehitluka genocida nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici. Ovdje smo zajedno s našom braćom i sestrama koji žive ovdje, na Drini, u Podrinju, na istoku naše domovine. Ono što je najvažnije, zajedno smo s našim šehidima. Ispred nas su naša braća, merhumi, šehidi, na tabutima. Pripremili smo se da sutra, sa mnoštvom Bošnjaka iz cijelog svijeta, sa našim prijateljima, sa svim ljudima koji su na strani istine i pravde, da klanjamo dženazu i iskažemo poštovanje prema žrtvama - kazao je on.

Na šehitluke genocida dolazimo da izoštrimo naše opažanje, da budemo svjesni žrtve šehida, poruke koja od njih dolazi, naglasio je muftija.

- Mi smo ovdje radi vjere Allahove i da uzmemo poruku. Šehidi su neizreciva mudrost Božija. Šehidi su svjetlo. Ovi šehitluci, ovaj Memorijalni centar, ova naša Srebrenica, ovi šehidi, njihove porodice, njihovi imami, njihovi predvodnici, su za nas važan i trajan orijentir, za svakog Bošnjaka. Moramo imati konsenzus oko toga. Ne smije niko zaboraviti Srebrenicu. Pozivamo sve ljude svijeta da ne zaborave Srebrenicu, a Bošnjaci u tome moraju biti prvi. Braćo i sestre Srebreničani, uspravite se, ma gdje god da ste, molimo vas s ovog časnog mjesta, da budete uz svoju Srebrenicu, ona je vaš korijen, vaš život. Isti poziv upućujemo i Bošnjacima drugih mjesta u kojima su počinjeni zločini. Mi ćemo biti uz vas. Ne smijemo taj emanet iznevjeriti - akcentirao je on.

Također, muftija Fazlović je govorio o značaju strpljenja u životu vjernika, uz poruku da je Bog uz one koji su strpljivi.

- Allah je uz one koji skrušeno stoje, vjeruju i dobra djela rade. Allah je uz one koji su se odlučili da istraju, da pobijede. U strpljivosti je izdržljivost, istrajnost, nada, koja se nikada ugasiti neće - naveo je muftija.

Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, iskazao je zahvalnost majkama, očevima, na njihovoj borbi za pravdu i novi život.

- Oni i svi mi koji živimo u ovim krajevima, uzimamo snagu iz našeg naroda, koji pokazuje ogromnu savjest kada je u pitanju Srebrenica. Oni pokazuju koliko vole Srebrenicu, na razne načine pokazuju emociju, što nam mnogo znači. To nam daje nadu da ćemo dočekati pravdu, da će žrtve genocida imati osnovna prava - kazao je, između ostalog, Peštalić.

Hatmu za šehide genocida proučili su muftija tuzlanski, glavni imami i imami podrinjskih medžlisa Srebrenica, Bratunac, Vlasenica i Zvornik.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari sutra, 11. jula, bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 14 žrtava genocida. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.