SREDNJOŠKOLCI U KS

U prvom roku u srednje škole upisano 4.207 učenika: Veliki interes za Gimnazije

Iz Gimnazije Obala kazali su nam kako je zainteresiranost učenika skoro troduplo veća

Druga gimnazija: Zainteresiranost za IB MYP smjer. Facebook

11.7.2024

Završen je upis učenika u prve razrede srednje škole u Kantonu Sarajevo u školskoj 2024/2025. godini. Proces upisa odvijao se online, a srednje škole primijetile su stabilan interes budućih srednjoškolaca u poređenju s prethodnim godinama.

U prvom upisnom roku u prvi razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo ukupno je primljeno 4.207 učenika, a istražili smo kakav je interes vladao među budućim srednjoškolcima.

Savremene metode

Iz Prve Gimnazije kazali su za "Avaz“ kako je najveći interes bio prisutan za jezičko izborno područje, zatim za prirodno, potom matematičko-informatičko, a najmanje je učenika koji su odabrali društveno izborno područje.

- JU Prva gimnazija Sarajevo je dobila odobrenje resornog ministarstva da upiše šest odjeljenja po 24 učenika, i to pet u gimnaziju i jedno odjeljenje IT. To je ukupno 144 učenika, a sistem je pokazao da je zainteresovanost za upis u našu školu prijavom potvrdilo preko 500 učenika – kazali su nam iz Prve gimnazije.

Prva gimnazija: Prijavilo se 500 učenika. Facebook

Iz Druge gimnazije istakli su kako je najveća zainteresiranost bila za International Baccalaureate Middle Years Program (IB MYP) smjer koji učenicima pruža priliku da se školuju u skladu sa savremenim standardima i metodama, koristeći raznovrsna nastavna sredstva.

Treća gimnazija bilježi daleko veći interes u odnosu na prethodnu godinu, a u školskoj 2024/2025. upisan je isti broj učenika kao i prethodne.

- Broj učenika koji je odobren Trećoj gimnaziji u obje školske godine je 120 učenika na smjer gimnazija i 24 učenika na smjer IT. Najveći interes učenika je za upis na IT što pokazuje broj ulaznih bodova. 

Na smjeru gimnazija najveći broj učenika je zainteresiran za matematičko-informatičko izborno područje, zatim prirodno izborno područje. 

Veliki interes učenika postoji i za pohađanje DSD programa – program intenzivne nastave njemačkog jezika sa povećanim brojem časova u odnosu na redovnu nastavu – kazali su za "Avaz“.

Treća gimnazija: Veći interes u odnosu na prethodnu godinu. Facebook

Bilingvalni programi

Iz Gimnazije Obala kazali su nam kako je zainteresiranost učenika skoro troduplo veća od broja učenika koji su Planom upisa za školu odobreni.

Gimnazija Obala: Interes i za bilingvalne programe. Facebook

- Prema rezultatima anketiranja učenika prilikom predaje dokumentacije, najviše interesa ove školske godine je za upis na društveno i jezičko izborno područje. 

Također, veliki interes učenici pokazuju za upis na IT i bilingvalne programe koje naša škola nudi – odgovorili su nam iz Gimnazije Obala.

Kada je riječ o kriterijima za upis, boduje se opći uspjeh od 6. do 9. razreda, zatim ocjene iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Matematika i Engleski jezik i eksterna matura koju učenici polažu iz ova tri predmeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.