NA DANAŠNJI DAN

Mirza Bašić, uspješni bh. teniser, slavi 33. rođendan

Danas je petak, 12. juli/srpanj 2024. godine, do kraja godine preostala su još 173 dana

Mirza Bašić. reprezentacija.ba

I.P.

12.7.2024

Na današnji dan 1991. godine, rođen je Mirza Bašić, bosanskohercegovački teniser i član Davis Cup reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na juniorskom Wimbledonu 2008. došao je do polufinala u konkurenciji parova (s Kinezom Wu Dijem). Dosad je osvojio sedam turnira iz kategorije Futures, uz još četiri finala u istoj kategoriji. Ima i dvije titule u parovima, od kojih je jedna s ATP čelendžera (Sarajevo, 2013.).

U italijanskom Recanatiju, 26. jula 2015., osvojio je prvu titulu na čelendžerima u karijeri, pobijedivši u finalu Litvanca Ričardasa Berankisa, koji je u tom trenutku bio za 106 mjesta bolje plasiran na ATP-listi.

Pobjedom u polufinalu protiv Stanislasa Wawrinke u Sofiji, 10. februara 2018., plasirao se u svoje prvo ATP-finale, u kojem ga je čekao Marius Copil. Meč je bio vrlo neizvjestan i otišao je u tri seta, a kao pobjednik je izašao Bašić, osvojivši prvu ATP-titulu u karijeri (nakon što je nastup na turniru izborio kroz dva kola kvalifikacija) i probivši se prvi put među top 100 na ATP-listi, odnosno na 87. mjesto, što mu je dasad najbolji plasman u karijeri.

Dezider Erazmo Roterdamski. wikipedia.org

Umro nizozemski humanist Dezider Erazmo Roterdamski

1536. - Umro nizozemski humanist Dezider Erazmo Roterdamski, koji je znatno utjecao na njemačku reformaciju, a u djelima je satirično prikazao društvo, u prvom redu razuzdano rimokatoličko svećenstvo i Papu. Reformu crkve je zamišljao kao reformu klera i crkvenih općina, a ne dogmi i po tome se razlikovao od Martina Lutera (Luther). Djela: "Domaći razgovori", "Pohvala ludosti".

1682. - Preminuo francuski astronom Žan Pikar (Jean Picard), koji je prvi precizno izmjerio stepen meridijanskog luka i omogućio tačnije izračunavanje poluprečnika Zemlje. Pokrenuo je 1679. astronomski almanah "Connaissance des temps" koji i sada izlazi.

1813. - Rođen Klod Bernar (Claude Bernard), francuski fiziolog. Bio je profesor fiziologije u Colege de France te izvanredan i sistematičan eksperimentator, majstor vivisekcije na pokusnim životinjama. Istaknuo se radovima s područja fiziologije probave, posebno o probavnoj funkciji želučanog soka, istraživao je ulogu pankresnog soka pri probavi masti, dokazao utjecaj psihičkih i nervnih faktora na lučenje probavnih sokova i metabolizam. Otkrio je glikogen, izučavao kretanje šećera u krvi te pojavu šećera u mokraći, funkciju autonomnog nervnog sistema, djelovanje različitih otrova. Njegovo glavno djelo "Uvod u studij eksperimentalne medicine" izašlo je u 25 izdanja i prevedeno je na mnoge jezike. Bernar se smatra osnivačem moderne eksperimentalne fiziologije.

1817. - Američki pisac Henri Dejvid Toro (Henry David Thoreau), jedan od najboljih američkih esejista, rođen je na današnji dan. Pisao je protiv ropstva, otimačkog rata SAD protiv Meksika od 1846. do 1848. u korist robovlasničkog Juga, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcendentalizam. Djela: "Život u šumi" (zbirka od 18 eseja), "Dnevnik" (14 knjiga), eseji "Građanska neposlušnost", "Ropstvo u Masačusetsu", "Odbrana Džona Brauna".

1854. - Rođen američki industrijalac Džordž Istman (George Eastman), jedan od pionira fotografije i filma, osnivač kompanije "Kodak". Lansirao je, 1844., osjetljivi fotografski papir, a 1899. jednostavnu fotokameru i potom iste godine celuloidnu filmsku traku prilagođenu kameri.

1884. - Italijanski slikar i vajar Amedeo Modiljani (Modigliani), čija su djela jedinstvena po prepoznatljivoj izduženosti figura, rođen je na današnji dan. U Parizu je živio od 1906. do smrti 1920. i jedan je od najznačajnijih predstavnika "Pariske škole". Najviše je slikao ženske aktove i portrete, a u mladosti se bavio i skulpturom.

Pablo Neruda. wikipedia.org

Rođen Pablo Neruda, čileanski pjesnik i diplomat

1904. - Rođen Pablo Neruda, čileanski pjesnik i diplomat, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine. Objavio je 19 zbirki poezije, od kojih je najznačajnija “Španija u srcu” u kojoj daje potresnu, ali uvjerljivu sliku borbe španskog naroda, počevši pisati o socijalno-političkim temama za vrijeme Španskog građanskog rata. Njegov Sveopći spjev (Canto general, 1950.) postao je simbol stremljenja za književnost čileanskog naroda.

1910. - U avionskoj nesreći poginuo engleski proizvođač automobila i pilot Čarls Stjuart Rols (Charles Stewart Rolls), koji je s Frederikom Henrijem Rojsom (Frederick Henry Royce) 1906. osnovao kompaniju za proizvodnju automobila "Rols-Rojs". Rols je prvi pilot koji je - u junu 1910. - preletio La Manš u oba pravca bez zaustavljanja i prvi britanski pilot koji je izgubio život u avionskoj nesreći.

1998. - Francuska pobjedom u Parizu u finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva nad Brazilom rezultatom 3:0 prvi put postala prvak svijeta u fudbalu.

2009. - Umro Darko Glavan, hrvatski historičar umjetnosti i muzički kritičar. Od 1978. godine (s kraćim prekidom 1995. – 2003.) radio je kao kustos u Muzeju Mimara i kasnije kao voditelj odnosa s javnošću. Autor je desetak međunarodnih i stotinjak nacionalnih izložbi s područja slikarstva, stripa, fotografije i grafičkog dizajna. Njegov interes na području likovne umjetnosti bili su novi mediji i masovna kultura, osobito strip, plakat i dizajn (naročito u početku profesionalne karijere). Kao muzički kritičar pojavio se još kao student u jesen 1969. s prvim tekstovima u kultnom zagrebačkom muzičkom časopisu “Pop Express”. Godine 2010., posthumno mu je dodijeljena nagrada Porin za životno djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.