JUBILEJI

Dodijeljene nagrade za najbolja novinarska istraživanja o korupciji i obilježeno 15 godina "Žurnala"

Na ovogodišnji konkurs za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji zaprimljeno je 59 aplikacija

S dodjele nagrada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
FENA

12.7.2024

U Europe House u Sarajevu danas su dodijeljene novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korpuciji, te obilježeno 15 godina postojanja „Žurnala“.

Udruženje "Centar za razvoj medija i analize" (CRM@) u okviru USAID Projekta "Program istraživačkog novinarstva" već dvanaestu godinu organizuje izbor najboljih medijskih sadržaja koji se bave istraživanjem i otkrivanjem korupcije.

Nagrađeni su: Alena Beširević i Ingrid Gercama za tekst, odnosno priču „Prevare iz mračne šume: Umjesto mina, 'uklonili' 10.000 kubnih metara drveta“, zatim Sadeta Bajrović za priču „Životi djece u rukama neodgovornih institucija“, te Amil Dučić za priču „Afera s digitalizacijom u BiH: U žalbama se spominje falsifikovana dokumentacija!“

Na ovogodišnji konkurs za najbolje novinarsko istraživanje o korupciji zaprimljeno je 59 aplikacija. Prijavljeni radovi objavljeni su u periodu od 1. maja 2023. godine do 30. aprila 2024. godine u nekom od bh. medija.

Glavni i odgovorni urednik online magazina "Žurnal" Selvedin Avdić rekao je da taj magazin slavi 15 godina postojanja i da su ponosni na tu godišnjicu.

- Smatrali smo da samo neprestanim radom, transformacijom i prilagođavanjem možemo preživjeti. Niti jednog momenta nismo gubili iz vida ono što smo željeli od samog početka, a to je napraviti nepotkupljiv medij koji će profesionalno informisati javnost – istakao je Avdić.

CRM@ je organizovao taj događaj kako bi nagradili najbolja novinarska istraživanja nastala u protekloj godini i promovirali istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Ta novinarska nagrada ima cilj da promovira izvanredna postignuća istraživačkih novinara kao i poboljša vidljivost kvalitetnog novinarstva.

Osim uručivanja nagrada i zahvalnica, prikazan je film „15 godina Žurnala“, te postavljena izložba „Online magazin Žurnal“.

Program istraživačkog novinarstva je petogodišnja aktivnost koji je kao i današnja ceremonija dodjele novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji omogućen uz podršku američkog naroda putem Američke organizacije za međunarodni razvoj - USAID.

Izvršni direktor CRM@ Eldin Karić je podsjetio da je za samo četiri godine kroz projekt razvijena mreža 17 nezavisnih istraživačkih medija, kroz koje djeluje više od 45 istraživačkih novinara i urednika iz Bosne i Hercegovine.

Centar za razvoj i analizu medija (CRM@) je bosanskohercegovačka nevladina organizacija osnovana u Sarajevu 2009. godine. Njen prvi projekt bio je Online magazin "Žurnal", prvi online magazin u BiH posvećen borbi protiv korupcije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.