DRŽAVNA IMOVINA

Nakon odluke Ustavnog suda BiH: Poništena i prodaja 56 dunuma na Jahorini vrijedna 41 milion maraka

Iz Vlade FBiH najavili poštivanje odluke, iz RS stigle očekivane reakcije

Kompanija Adriatic Metals na području Vareša. Avaz

N. Aj.

13.7.2024

Ustavni sud Bosne i Hercegovine tumači da su Vlada FBiH i Vlada RS-a prekršile Ustav BiH. U obrazloženju navode da su svojim odlukama raspolagale državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je, kako navode, u isključivoj nadležnosti institucija BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine naložio je Vladi FBiH i Vladi RS da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenim odlukama.

- Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nemaju legitimitet. Sud odlučuje bez sudija jednog naroda - ovo su reakcije najvišeg rukovodstva RS.

Tako je predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao da neće prihvatiti oktroisane odluke.

- U Bosni i Hercegovini sve mora da se završi saglasnošću naroda i entiteta tako da gdje se narodi i entiteti nisu usaglasili principi ravnopravnosti su narušeni. Ustavni sud BiH je jedna od rijetkih institucija pored Kancelarije visokog predstavnika koji nema tu, da kažem osnovni način funkcionisanja, kao što je to poštovanje naroda i entiteta i činjenica je da ne poštuju samo Srbe - rekao je.

I predsjednik RS Milorad Dodik se oglasio.

- Ustavni sud BiH nema legitimitet jer nema sudija sa teritorije RS. Pokazuje da ni odredbe Ustava BiH ne poštuje jer očigledno da svoje odluke zasniva na dosadašnjoj svojoj praksi. Toliko o konačnosti i obaveznosti odluka tog suda - poručio je.

Time je Ustavni sud BiH poništio prodaju 56 dunuma na Jahorini firmi "Drvo-export" iz Teslića. Vrijednost 41 milion maraka. Vlasnik pomenute firme ranije je najavio da na Jahorini planira gradnju kompleksa hotela.

- Mi smo kupovinu obavili, a sve dalje je na ministarstvu. Nisam znao za ovu odluku i vidjet ćemo šta će biti dalje. Još nismo počeli gradnju na toj parceli, trenutno vršimo samo neke pripremne radnje - rekao je Srđan Klječanin, vlasnik firme Drvo-export iz Teslića.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić najavio je angažovanje pravnog tima koji će analizirati samu odluku.

- Ali, znate kako, mi sa pravne strane analiziramo neke odluke koje nisu donesene sa pravne strane nego sa političke strane - izjavio je.

S druge strane, iz Vlade Federacije BiH već najavljuju provođenje odluke Ustavnog suda BiH u slučaju prenamjene šumskog zemljišta u korist rudnika kompanije "Adriatic Metals" u Varešu. To je potvrđeno u resornom Ministarstvu za BHT1.

- Ovom Ministarstvu nije dostavljena predmetna odluka Ustavnog suda BiH, niti je do danas objavljena u službenom glasilima, odnosno, nemamo uvid u cjelokupan tekst Odluke. S tim u vezi, ne možemo davati odgovore niti se izjašnjavati o bilo čemu što je vezano za Odluku, a da prethodno nemamo uvid u tekst iste - naveli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH.

Ustavni sud BiH obavezao je entitetske vlade da provedu odluke. Republika Srpska je prošle godine usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.