PROFESOR PRAVA

Rozensaft oštro o Kabiriju: “Ima namjeru da sabotira pozitivne odnose između Jevreja i Bošnjaka”

osni i bosanskohercegovačkoj jevrejskoj zajednici potrebno je konstruktivno i hrabro vodstvo Vlade Andrlea, naveo je

Menahem Z. Rozensaft. Platforma X

D. R.

13.7.2024

Menahem Z. Rozensaft (Menachem Z. Rosensaft), pomoćni profesor prava na Pravnom fakultetu Cornell i generalni savjetnik emeritus Svjetskog jevrejskog kongresa, oštro je kritikovao Amira Gross Kabirija, izvršnog direktora mostarskog Aluminija.

Podsjećamo, predsjednik jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" Vladimir Andrle uputio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv Kabirija.

- Zgrožen sam činjenicom da Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen koji je posljednjih godina pokrenuo poslove u Mostaru, ne samo da ima namjeru da sabotira pozitivne odnose između Jevreja i Bošnjaka koji postoje u Bosni i Hercegovini, već pokušava potkopavati važnu ulogu Vladimira Andrlea, predsjednika „La Benevolencije“ rođenog u Sarajevu, koji predstavlja budućnost male, ali izuzetno važne bosanskohercegovačke jevrejske zajednice koju već dugo odlično vodi ambasador Jacob Finci - naveo je Rozensaft.

Oštre kritike

Rozensaft navodi da se Kabiri pojavio na sceni 2020. godine “kada je preuzeo kontrolu nad nesolventnom tvornicom aluminija u Mostaru i postao jedan od najvećih poslodavaca u gradu”.

- Sljedeće godine imenovan je za potpredsjednika lokalnog nogometnog kluba čiji su navijači poznati po tome što izražavaju ultranacionalističke hrvatske političke osjećaje ne samo iz 1990-ih, već i iz fašističkog i antisemitskog doba Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata pod vodstvom ustaša. Kabiri je 2022. godine postao čelnik male jevrejske zajednice u Mostaru koja se navodno sastoji od oko 30 članova. Sve to teško da kvalifikuje Kabirija da bude legitiman glas bosanskih Jevreja - navodi Rosensaft.

Etnički sukobi

Dodaje kako se čini da je Kabiri naklonjen strani Milorada Dodika.

- Vidjeli smo niz zabrinjavajućih napora Izraelaca kao što je Kabiri koji, kako se čini, staju na stranu Milorada Dodika u njegovim nastojanjima da oživi etničke sukobe iz 1990-ih, uključujući i nedavno suprotstavljanje davno zakašnjeloj odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da 11. Juli proglasi Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Njih treba izolovati kao čisto marginalne figure. Bosni i bosanskohercegovačkoj jevrejskoj zajednici potrebno je konstruktivno i hrabro vodstvo Vlade Andrlea, a inicijative osmišljene da ga potkopaju su za prezir ako ne i gore - izjavio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.