KANTONALNA MINISTRICA

Hota-Muminović o odluci Ustavnog suda BiH: Argumentacija ista kao i nakaradno pitanje Stjepana Kljuića

Ova odluka otišla je i dalje mimo predmeta apelacije, pa je obuhvatila i "bilo koje druge javne službe" što je vrlo opasno, dodala je

Facebook

N. H.

13.7.2024

Ministrica za obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota - Muminović reagirala je na presudu Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da vojnikinji Emeli Mujanović nije povrijeđeno pravo na vjeru zabranom nošenja marame.

- Ustavni sud BiH potvrdio je odluku da vojnikinji Emeli Mujanović nije povrijeđeno pravo na vjeru.

"To ograničenje je zakonito i ima legitiman cilj jer nošenje vjerskih obilježja u OSBiH, kao i u bilo kojoj drugoj javnoj službi, ili držanje takvih obilježja u službenim prostorijama, može utjecati na zaštitu prava i sloboda drugih, uključujući mogućnost izazivanja negativnih međuljudskih odnosa, konkretno među vojnicima, može dovesti do nepovjerenja građana u vojsku i izazvati osjetljivost društva na vjerske simbole u javnom prostoru te narušiti načelo neutralnosti prema cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti koje se odnosi na sve pripadnike Oružanih snaga BiH kojima je zabranjeno da uz uniformu nose vidno istaknuta vjerska obilježja", navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Ova naknadna argumentacija ista je kao i nekadašnje nakaradno pitanje S. Kljuića: "Ja kada vidim onu ministricu Hotu, zabrađenu. Pa što ona misli da djeca misle kad je vide?"

Djeca će misliti onako kako ih odrasli nauče. Ako ih učimo da druge gledaju sa predrasudama, onda će se uvijek osjećati ugroženo ili će stalno ulaziti u konflikte.

Danas će im smetati marama, sutra nečije ime. Tako se formiraju generacije koje se brzo regrutuju za sve vrste totalitarizama. To smo već vidjeli i iskusili na najgori mogući način tokom agresije i genocida.

Ova odluka otišla je i dalje mimo predmeta apelacije, pa je obuhvatila i "bilo koje druge javne službe" što je vrlo opasno.

Odjeća - toge koje nose sudije ovog suda simboliziraju mudrost, čestitost, neutralnost i pravednost. Njihova odluka očigledno pokazuje da izgled nije garant ničega - prokomentirala je Hota-Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.