ZAVRŠENA SJEDNICA

Predsjednik Nezavisnog odbora PS BIH Enes Obralija za "Avaz": Prijave svih sedam kandidata za direktora SIPA-e blagovremene i potpune

U cilju skraćenja procedure, štedeći vrijeme, direktno se obraćamo policijskim stanicama

Enes Obralija. Avaz

Alen Bajramovic

15.7.2024

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na popodnevnoj sjednici utvrdio je da je svih sedam kandidata za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH predalo ispravne, blagovremene i potpune aplikacije. 

Prema riječima predsjednika Enesa Obralije Nezavisni odbor će sada započeti proceduru pribavljanja podataka iz kaznene evidencije za svih sedam kandidata.

Izvodi iz kaznenih evidencija

- Radi se o izvodima iz kaznenih evidencija koji se za svakog građanina BiH vode po mjestu rođenja. U cilju skraćenja procedure, štedeći vrijeme, direktno se obraćamo policijskim stanicama, jer iz njihovih aplikacija imamo podatke gdje je rođen svaki od kandidata. Kad dobijemo te informacije odmah ćemo zakazati intervjue - pojašnjava Obralija.

Podsjetimo, aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu mandat je istekao, a na konkurs za ovu poziciju prijavilo se sedam kandidata. Nakon intervjua, bit će sačinjena lista do pet najuspješnijih koja će biti proslijeđena ministru sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenadu Nešiću.

Članovi Nezavisnog odbora danas su informirani da je Sektor za druga parlamentarna tijela dostavio informaciju Parlamentarnoj skupštini BiH da je zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora Uroš Pena preminuo, te da PS BIH treba pokrenuti proceduru izbora drugog člana. Nezavisni odbor danas je raspravljao i o slučaju Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e, koji je od hapšenja pobjegao u Hrvatsku.

Traže određene podatke

- Mi smo dobili informaciju danas, možda dva sata prije sjednice i članovi Nadzornog odbora nisu bili upoznati sa svim materijalima o kojima se raspravljalo, nisu imali vremena da se pripreme. 

Uprkos tome, raspravljali smo o toj situaciji i Nezavisni odbor je zaključio da će se obratiti Tužilaštvu BiH i i tražiti određene podatke kako bi se eventualno mogao odrediti i po tom pitanju - dodaje Obralija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.