VRIJEME CURI

Rješenje za biračke odbore tražit će naknadno: CIK-u fali više od 2.700 ljudi

Trebaju imenovati gotovo 12.000 predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora

CIK: Zaprimili 10.243 prijave, od kojih 955 osoba nije završilo unos podataka. Screenshot

Alen Bajramovic

16.7.2024

Gdje i kako pronaći 12.000 politički nezavisnih predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika u državi u kojoj broj političkih subjekata raste poput gljiva poslije kiše, što postaje jedan od velikih izazova za Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH nakon izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt). 

Nakon što bude okončan konkurs koji je objavljen u junu, "potraga“ će morati biti nastavljena.

Nedostajući broj

- Zaprimili smo 10.243 prijave, od kojih 955 osoba nije završilo unos podataka, što se smatra kao da prijave nisu ni podnesene. Pristigle prijave trenutno se obrađuju, a nakon završetka ovog procesa znat ćemo koliko prijavljenih ispunjava uvjete. CIK treba da imenuje gotovo 12.000 predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, a na koji način će biti imenovan nedostajući broj, CIK će odlučiti naknadno i o tome obavijestiti javnost - kazali su za “Avaz” iz CIK-a.

Podsjetimo, izbor predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika, koji je ranije bio u nadležnosti lokalnih izbornih komisija, odlukom visokog predstavnika prebačen je u nadležnost CIK-a. Svi kandidati, pojašnjavaju u CIK-u, bili su obavezni dostaviti ovjerenu izjavu da nisu obuhvaćeni odredbom člana 2.3. Izbornog zakona BiH.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom“ i bivši član CIK-a Vehid Šehić kaže za "Avaz“ da će CIK morati iznaći način kako da popuni sva mjesta predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika.

- Mislim da bi tu trebala biti značajna uloga općinskih i gradskih izbornih komisija, koje trebaju pomoći Centralnoj izbornoj komisiji da izbore dočekamo u punom sastavu - kaže Šehić.

Šehić: Treba tražiti profesionalnost, odgovornost i efikasnost. Fena

On je skeptičan u smislu stranačke nezavisnosti kandidata i načinima njene provjere i utvrđivanja.

Politički subjekti

- Kod nas nestranački čovjek možeš postati preko noći. Svjedoci smo da su i sudije Ustavnog suda birane kao nestranačke ličnosti, a bili su visoko pozicionirani u okvirima svojih političkih subjekata. Zato treba tražiti profesionalnost, odgovornost i efikasnost u obavljanju poslova. Opet sam optimista da će se ovo pitanje riješiti, ako se bude insistiralo na poštivanju Izbornog zakona, ali i svih drugih zakona - ističe Šehić.

Dakle, nakon eliminacije 955 nepotpunih prijava u CIK-u je u toku provjera preostalih 9.288. Već sada CIK-u nedostaje 2.712 kandidata za predsjednike biračkih odbora i njihove zamjenike, ali bi taj broj, nakon provjera, mogao biti mnogo veći.

Armija kandidata

Za razliku od biračkih odbora, gdje se traže politički nezavisni kandidati, stranke, prema svemu sudeći, nemaju problema s popunjavanjem svojih lista. Ukupno 168 političkih subjekata dostavilo je liste s ukupno 26.124 kandidata. 

U CIK-u kažu da je u toku postupak njihove provjere, a ovjerene kandidatske liste trebale bi biti objavljene do 22. augusta. Na izborima 6. oktobra građani će birati vijećnike i zastupnike u 142 općine i grada, kao i Skupštini Brčko distrikta BiH. Osim 142 gradonačelnika i načelnika, bira se 3.200 članova općinskih i gradskih vijeća, te Skupštine Brčko distrikta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.