REAKCIJE

Ambasadi Rusije zasmetala najava PIC-a da će štititi BiH: "To nije prijetnja?"

Upravni odbor PIC-a jučer je jasno naglasio kako će oni štititi suverenitet Bosne i Hercegovine

Kulabuhov: Ambasador Rusije u BiH. Facebook

SRNA

17.7.2024

Ambasada Rusije u BiH reagovala je na saopćenje Upravnog odbora PIC-a koji je jučer osudio objavu "izbornog zakona RS".

Upravni odbor PIC-a jučer je jasno naglasio kako će oni štititi suverenitet Bosne i Hercegovine.

- Јoš jedanput naglašavamo da je licemjerno kriviti nekoga za kršenje Dejtona ako sam nosiš teret krivice - naveli su oni u odgovoru za Srnu, te dodali da priznanje Kristijana Šmita (Christian Schmidt) kao legitimnog visokog predstavnika od ambasadora Upravnog odbora PIC-a predstavlja grubo kršenje mirovnog sporazuma:

- U izjavi ambasadora UO PIC-a se kaže da niko od lokalnih i međunarodnih aktera ne prijeti Republici Srpskoj. A, brojne sankcije – zar nisu to prijetnje? A, zastrašivanja i ucjene, koje se ponavljaju, kao i ekonomski pritisak – zar nisu to prijetnje? A, pokušaji organizacije 'obojene revolucije' – zar nisu to prijetnje?

Evo elokventne rečenice iz teksta izjave: Međunarodna zajednica ima sve neophodne alate za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera zemlje – možda putem etničkih čišćenja? Ili, možda, putem otvaranja BiH za nekontrolisanu migraciju.

Po svemu sudeći, istakli su iz Ambasade Rusije, planirano je da suverenitet i teritorijalni integritet štite posredstvom Ustavnog suda, Suda BiH, Tužilaštva i drugih agencija za sprovođenje zakona.

- Kancelarija visokog predstavnika tvrdi da je napisala više od 300 zakona za evropske integracije BiH. Ti zakoni su usvojeni posredstvom Parlamentarne skupštine BiH. Logično je pretpostaviti da je i parlament korišten kao 'instrument'.

Ako međunarodna zajednica koristi najviša državna tijela kao 'instrument', onda o kakvom suverenitetu BiH se radi uopće? Međutim, apsolutno je jasno da upravo takav 'suverenitet' odgovara interesima protektoratske neokolonijalističke 'međunarodne zajednice - poručili su iz Ambasade Rusije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.