PREDSJEDNIŠTVO BIH

Bećirović razgovarao s kraljem Čarlsom

Ujedinjeno Kraljevstvo je jučer bilo domaćin važnog sastanka evropskih lidera

Bećirović s kraljem Čarlsom. Facebook

Z. K.

19.7.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović objavio je na svom Facebook profilu informacije o državničkim aktivnostima u Londonu, uključujući susret s britanskim kraljem Čarlsom III.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jučer bilo domaćin važnog sastanka evropskih lidera, sastanka Evropske političke zajednice. Lideri evropskih zemalja i institucija EU sastali su se sa liderima NATO-a, Vijeća Evrope i OSCE-a.

Kako Bećirović navodi u objavi, nova Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je jasna po pitanju svoje namjere da zanovi odnose sa Evropom i da preuzme vodeću ulogu u rješavanju velikih, zajedničkih pitanja sa kojima se svi suočavamo.

Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da moramo raditi zajedno kako bi došli do rješenja koja će napraviti razliku i kako bi rješavali ključna pitanja poput nezakonitih migracija, napada na demokratiju i energetske sigurnosti. 

Samit je podvukao našu ujedinjenu podršku sa evropskim i NATO saveznicima u odgovoru na jačanje ruske agresije. Ohrabrili smo sve partnere da nastave sa međunarodnom vojnom i finansijskom podrškom Ukrajini.

Kao što je premijer Starmer rekao: “Ne možemo dozvoliti da izazovi skore prošlosti definišu naše odnose u budućnosti. Zato je evropska sigurnost u fokusu prioriteta ove vlade u polju vanjske politike i odbrane i zato sam ja usmjeren na to da iskoristimo ovaj trenutak kako bi zanovili naše odnose sa Evropom."

Stoga nam je drago što je predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović učestvovao na ovom sastanku u ime BiH. Bosna i Hercegovina ima puno za doprinijeti ovim važnim pitanjima, navodi se u objavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.