PODRŠKA JAPANA

Ministrica Kamikava istaknula važnost stabilnosti i integracije BiH u EU

Ministrica Kamikava je tokom susreta sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto izrazila želju za bliskom saradnjom

Šmit i Kamikava. Fena

FENA

19.7.2024

Ministrica vanjskih poslova Japana Joko Kamikavom (Yoko Kamikawa) je tokom posjete Bosni i Hercegovini održala sastanke sa bh. zvaničnicima te s visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom (Christianom Schmidtom), a tom prilikom je podvukla važnost stabilnosti u BiH te izrazila spremnost Japana da nastaviti podržavati razvoj BiH i njenu integraciju u EU.

Ministrica Kamikava je tokom susreta sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto izrazila želju za bliskom saradnjom kako bi održavali i jačali slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava - saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

Saradnju na zapadnom Balkanu

Nakon što je objasnila pozadinu "Inicijative za saradnju na zapadnom Balkanu“, ministrica Kamikawa je potom navela da je za snažan razvoj zapadnog Balkana važno promovirati saradnju među zemljama u regionu i integrisati region u Evropu.

Također je govorila o različitim vrstama pomoći koju je Japan pružio BiH do danas, navodeći i da Japan doprinosi stabilnosti i razvoju BiH kao članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Ona je izrazila nadu da će se sve strane u BiH ujediniti u izgradnji bh. nacije, kao i da izuzetno cijeni energične napore BiH ka pristupanju EU.

Tokom susreta sa visokim predstavnikom za BiH, japanska ministrica vanjskih poslova je, kako se navodi u saopćenju, poručila da su mir i stabilnost na zapadnom Balkanu važni za Evropu u cjelini te da Japan dosljedno podržava izgradnju bh. nacije, koristeći prednosti svoje neutralne pozicije prema tri glavne etničke grupe u BiH.

Navela je da Japan, kao član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), nastavlja da podržava visokog predstavnika i pomaže Bosni i Hercegovini u reformskim naporima.

Nastavak zajedničkog rada 

Obje strane su tokom susreta potvrdile nastavak zajedničkog rada na stabilnosti u BiH.

Ministrica Kamikawa je imala sastanak i radnu večeru s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, koji je pozdravio posjetu japanske ministrice te izrazio želju za daljim razvojem bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Zahvalio je na dosadašnjoj podršci Japana, kao i novim projektima pomoći.

Kako je saopćeno je japanske ambasade, ministrica je navela da je važno da se zapadni Balkan, koji je doživio brojne sukobe, nastavi snažno razvijati i uživati u miru i stabilnosti.

Govoreći o podršci Japana u oblasti medicinske i zdravstvene zaštitu, logističke i transportne infrastrukture, mjera sigurnosti, kao i planiranoj regionalnoj tehničkoj saradnji za smanjenje rizika od šumskih požara, ministrica je navela da Japan nastavlja podržavati društveno-ekonomski razvoj BiH i njenu integraciju u Evropu.

Šefovi diplomatija BiH i Japana su se saglasili da je ekonomski razvoj važan za stabilnost BiH, te su istaknuli potrebu za jačanjem saradnje između dvije zemlje.

Što se tiče regionalnih pitanja, razmijenili su mišljenja o različitim regionalnim i međunarodnim pitanjima, te potvrdili da će nastaviti saradnju kada je u pitanju situacija u Ukrajini, Istočnoj Aziji i drugo, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.