SARAJEVO

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić za "Avaz": Iako Sarajevo vrvi od turista, posjeta solidna

Imamo više od 20 različitih izložbi te botanički vrt, tako da svako nađe nešto za sebe, kazao je Sijarić

Facebook

A. Pehlivan

20.7.2024

Bosna i Hercegovina poznata je po svojoj dugogodišnjoj kulturi, a Zemaljski muzej BiH predstavlja njenu najstariju modernu kulturnu ustanovu. Zbog toga je važno znati s kojim izazovima se ovaj muzej danas susreće, kao i kakav je odaziv i doprinos građana o tom pitanju.

Može bolje

Tim povodom razgovarali smo s direktorom Muzeja Mirsadom Sijarićem, koji nas je informirao o tome šta izaziva pažnju posjetilaca i kakva je posjećenost, te koji su planovi za budućnost. Također je, s obzirom na to da je ljetna sezona te da Sarajevo vrvi od turista, otkrio da je posjeta solidna, ali da uvijek može bolje.

- U mikro poziciji Muzeja unutar grada, s obzirom na to da nismo u centru, pošto Baščaršija i Centar privlače najviše turista, možemo reći da je solidan odaziv. Naravno, na to bi se trebalo utjecati, ali to je izvan okvira Zemaljskog muzeja. Utjecalo bi se na način organizacije prijevoza, vjerovatno besplatnog ili vrlo povoljnog prijevoza, cirkularnog od centra grada pa, recimo, do ove zone gdje se nalazi više muzeja. To bi mnogo pomoglo – rekao je Sijarić.

Zemaljski muzej obiluje raznovrsnim sadržajima raspoređenim u četiri glavna odjeljenja, tako da svako može pronaći ono što ga najviše zanima, ali u razgovoru saznajemo šta najviše privlači pažnju posjetilaca.

Različiti sadržaji

- Mi imamo više od 20 različitih izložbi te botanički vrt, tako da svako nađe nešto za sebe. Muzej kao cjelina koja nudi tako različite sadržaje turistima, jeste najinteresantniji. Vidimo da je sada također veliki interes za „Sarajevsku Hagadu“, izložbu „Vodozemci i Gmizavci BiH“, a u proteklom periodu smo imali japansku izložbu „Manga, Hokusai, Manga", koja je privukla mnogo posjetilaca – objasnio je direktor.

Obnova botaničkog vrta

S obzirom na to da je tokom zime u okviru Zemaljskog muzeja održan Festival Svjetla Sarajevo, otkrio nam je kakav je trag ostavio na Muzej i planira li se ponovo sličan projekt.

- Zadovoljni smo posjetom, iako je to bilo veliko finansijsko ulaganje i veliko opterećenje za Muzej, jer sve je to poprilično skupo za organizaciju. Sada nam nije na listi prioriteta, jer ove godine počinjemo obnovu botaničkog vrta pa nismo sigurni da možemo odvojiti finansijska sredstva. Prioritet nam je da cijeli botanički vrt bude uključen u ponudu Muzeja - dodao je Sijarić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.