ZA ŠKOLSKU 2024/2025.

U 10 gradova i općina ZDK upisano 3.038 prvačića i 3.105 učenika u prve razrede srednjih škola

Najveći broj upisanih učenika na području ZDK je u Zenici - 1028

ZDK. Fena

FENA

20.7.2024

U prvi razred osnovnih škola na području Zeničko-dobojskog kantona za školsku 2024/2025. godinu upisano je ukupno 3.038 učenika, dok je u srednje škole upisano 3.105 učenika, kazala je u izjavi za Fenu Darija Kuhar, viši stručni saradnik za predškolsko, osnovno obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih u MONKiS ZDK-a.

Ovo su, napominje Kuhar, podaci s kojima raspolažu Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica za 10 općina i gradova, odnosno koji ne sadrže i podatke o broju upisanih u općinama Žepče i Usora, u kojima je nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem prenesena na općine.

U prethodnoj, školskoj 2023/2024. godini, u prve razrede osnovnih škola u tom kantonu bilo je upisano ukupno 3.015 učenika pa je ove godine upisano i nešto više prvačića, a ta je brojka stabilna već unazad nekoliko godina.

- Najveći broj upisanih učenika na području ZDK je u Zenici - 1028, zatim u Tešnju 518 i Kaknju 390. Najmanje upisanih u prvi razred osnovne škole zabilježen je u Varešu - 43, zatim Doboj Jugu 47 te Olovu 60, kazala je Kuhar.

U prvi razred srednjih škola na području ZDK, ne računajući općine Žepče i Usora, za narednu školsku godinu upisano je 3.105 učenika. Đaci su najviše interesa iskazali za upis u srednje tehničke škole, dok je, dodaje Kuhar, najmanji interes bio za upis u gimnazije.

- Od ukupnog broja upisanih učenika u srednje škole, u gimnazije su upisana samo 552 učenika. Uzimajući u obzir struke, najveći interes učenici su iskazali za medicinsku, elektrotehničku i mašinsku struku, a najmanji za poljoprivrednu, geološku i rudarsku, kaže Kuhar.

Đaci koji se nisu upisali u srednju školu, do početka nove školske godine mogu to učiniti, do popune mjesta, u školama koje nisu upisale planirani broj đaka, a vjerovatno će biti promjena i u broju upisanih u prve razrede osnovnih škola do početka školske godine, koja u ovom kantonu počinje 1. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.