PROMJENE TRENDA

Jadran ne kotira visoko na ljestvici: Bosanci i Hercegovci biraju Tursku za odmor

Građani mjesecima unaprijed planiraju odmore, kažu iz agencija

S jedne od plaža u Antaliji: All inclusive usluga. Anadolija

Meliha Smajkic

20.7.2024

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, ali ona glavna, takozvana špica kreće, praktično, od 20. jula, kada su i cijene smještaja znatno više. Iako je odranije poznato da brojni građani BiH sve više biraju odmor izvan granica svoje domovine, ipak, čini se da je to ove sezone još izraženije. 

Kako su nam kazali iz turističkih agencija, cijene ljetovanja su na Jadranu i ove godine više, međutim, brojni građani žele doživjeti pravi odmor s uslugom all inclusive, ali i istražiti nove destinacije.

Ima i Grčke

Tako Jadran, pogotovo u našim susjednim zemljama Hrvatskoj i Crnoj Gori, ove godine ne kotira visoko na listi traženih destinacija. Pojedine agencije ljetovanja u susjedstvu i nemaju u svojoj ponudi, koju su bazirali na, kako su nam kazali, daleko privlačnije destinacije.

- U prvom redu, to su Turska, Tunis, Egipat, odnosno Hurgada, ali i Grčka. Kada je riječ o ljetovanju u Turskoj, tamošnje destinacije, uglavnom, biraju porodice, dakle, parovi s djecom, dok se mlađi sve češće opredjeljuju za Grčku, koja je nakon nekoliko godina zastoja postala baš tražena. Popunjenost aranžmana je dosta visoke, brojni su rasprodati, a vrlo je popularan rani booking, jer, građani, praktično, mjesecima unaprijed planiraju svoje odmore - kazali su nam iz "Sol Azur i Buena Vista“.

Iz "Relax Toursa“ su naglasili da je Hurgada destinacija koju itekako vole naši građani, gotovo podjednako kao i Turska, ali i Tunis.

Pristupačni aranžmani

Cijene aranžmana uveliko zavise od smještaja, odnosno hotela, termina, kao i od toga je li riječ o „last minute“ ponudi i slično. I u ovoj agenciji su nam kazali da je rani booking vrlo popularan.

- Naprimjer, od 2. augusta cijena ljetovanja u Hurgadi iznosi 1.199 KM po osobi u hotelu direktno na plaži i na bazi „all inclusive“ usluge. Imamo rezervacija i za Jadran, bez obzira na povećanje cijena, a najviše interesa bilježimo za destinacije na Pelješcu i u Cavtatu - kazali su nam iz ove agencije.

Aranžmani od sedam noćenja u Antaliji u julu koštaju već od 1.065 KM.

Samo za noćenje u Orebiću 500 KM

Smještaj u Orebiću, na Pelješcu, u apartmanima po danu košta 250 eura, odnosno 500 KM. Apartman je za četiri osobe, a boravak je moguć za minimalno pet noćenja. 

Noćenje u hotelu s četiri zvjezdice u špici sezone u Tučepima na bazi polupansiona po osobi košta od 250 do 365 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.