NAKON 13 GODINA BJEKSTVA

Na današnji dan u Srbiji uhapšen ratni zločinac Radovan Karadžić: Osuđen je na doživotnu robiju

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

Radovan Karadžić. AP Photo/Peter Dejong, Pool, File

S. S.

21.7.2024

Na današnji dan, nakon 13 godina bjekstva, uhapšen je ratni zločinac Radovan Karadžić. Uhapšen je u Srbiji, kao rezultat saradnje Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Haškog suda. Locirala ga je BIA (Bezbjedonosno informativna agencija Srbije).

Konačnom presudom ratni zločinac Radovan Karadžić osuđen je na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tadašnja saradnja srbijanskih institucija sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju otvorila je nadu za institucionalno, političko i društveno suočavanje s prošlošću. Danas je jasno da su institucije i politika umjesto suočavanja izabrale revizionizam.

- Suočavanje s prošlošću mora biti institucionalizirano da bi bilo svrsishodno. Sve dok osumnjičeni za ratne zločine slobodno hodaju Srbijom, dok se pojavljuju murali posvećeni osuđenim ratnim zločincima, nasilje i zlo je norma. A onda je to problem i za to društvo iznutra.

Zagledati se u jučer preduslov je za zdravo sutra. Valjda neki novi ljudi budu hrabriji, pametniji i više savjesni od ovih danas. Onda će biti nade za zdravo sutra - poručio je državni parlamentarac Saša Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.