GLAS SAVJESTI

Šest godina od smrti srebreničke majke: Ime Hatidže Mehmedović zauvijek će biti upisano u historiju kao neuništive ljudske snage

U genocidu u Srebrenici ubijeni su joj suprug Abdulah te sinovi Azmir i Almir

Hatidža Mehmedović. Društvene mreže

N. Aj.

22.7.2024

Na današnji dan prije šest godina preminula je Hatidža Mehmedović, majka koja je bila predsjednica Udruženja "Srebreničke majke". Do smrti se borila za istinu o genocidu u Srebrenici 1995. godine i za pravdu te kažnjavanje zločinaca.

Mehmedović je nakon duže i teške bolesti preminula 22. jula 2018. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Šest godina od preseljenja naše Điđe. Njena nepokolebljiva volja, hrabrost i saosjećanje učinili su je glasom savjesti koji nas podsjeća na važnost pamćenja i opraštanja. Kroz udruženje "Srebreničke majke", čija je predsjednica bila sve do svoje smrti, majka Hatidža je neumorno radila na očuvanju sjećanja na žrtve, boreći se za pravdu i istinu. Njena borba nije bila samo lična, već univerzalna, i njeno ime će zauvijek biti upisano u historiju kao simbol otpora, ljubavi i neuništive ljudske snage.

U genocidu u Srebrenici ubijeni su joj suprug Abdulah te sinovi Azmir i Almir. Rahmet nek je njenoj plemenitoj duši. Danas je se posebno sjećamo - naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.