ISTRAGA

Muriz Memić, otac nastradalog mladića, za "Avaz": Dženanov ubica je bio uhapšen, vezane mu ruke, pa pušten

Bilo je potrebno da Hasan Dupovac bude oslobođen, da bi se prikrio kriminal u MUP-u Kantona Sarajevo

Muriz i Arijana Memić. Armin Durgut / PIXSELL

22.7.2024

Muriz Memić nastavlja borbu za pravdu za svog sina Dženana Memića, koji je prije devet godina ubijen u Velikoj aleji na lidži. U Tužilaštvu BiH još je u toku nova istraga protiv više osoba zbog ubistva i pomaganja počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela.

Prikrivanje kriminala

Na današnji dan prije godinu, Apelaciono vijeće Suda BiH je Hasana Dupovca, bivšeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage, osudilo na tri godine, a Alisu Ramić (ranije Mutap), koja je s Dženanom kritične noći bila u Velikoj aleji, zbog lažnog svjedočenja osudilo na dvije i po godine zatvora. Trećestepeno vijeće ove godine oslobodilo je optužbi Dupovca, dok je Alisi Ramić potvrđena kazna i ona je upućena na izdržavanje.

Muriz Memić za „Avaz“ je kazao kako su svi mislili da će se on zadovoljiti time što je Alisa osuđena, mada je, kako je naveo Ramić, trebala odgovarati i za ubistvo.

Dženan Memić: Ubijen 2016.. Facebook

- I pored svih dokaza, Hasan Dupovac je oslobođen. Ja kažem da je bilo potrebno da Hasan bude oslobođen, da bi se prikrio kriminal u MUP-u Kantona Sarajevo, jer sve zlo je krenulo od MUP-a KS. Znate da sam ja izjavio kako je 8. februara 2016. razbijeno staklo na vozilu PU Ilidža, da je ubica bio uhapšen s lisicama na rukama i da je pušten. Znači, pustili su ga pripadnici MUP-a KS. Znamo da su smijenjena tri komesara, a ništa se značajno nije desilo u MUP-u, jer glavni cilj je bio sve prikriti - kazao je Muriz Memić.

Dodaje da ga najviše boli i što sadašnje rukovodstvo MUP-a Kantona Sarajevo ništa nije uradilo u ovom predmetu.

Ministrov savjetnik

- Vidimo da Admira Katicu savjetuje Vahid Ćosić, a protiv kojeg se u Tužilaštvu BiH vodi istraga. Isti Katica je bio u Nadzornom odboru kad je smijenjivan Vahid Ćosić. Vidimo da su sada jarani pa bih podsjetio ministra Katicu da ga je Dženan Memić postavio na ministarsku poziciju, a ne Vahid Ćosić ni Kemal Ademović - navodi Memić.

Ramić-Mutap: Lažno svjedočila. Avaz

Za istragu koja se vodi u Tužilaštvu BiH protiv bivše glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, bivšeg tužioca Merisa Ćate, Vahida Ćosića, vještaka Ševala Kovačevića i Sakiba Kreme, Muriz Memić navodi da ide u dobrom pravcu.

Ročište za klevetu

Naredne sedmice u Općinskom sudu Sarajevo zakazano je ročište povodom tužbe Alise Ramić, koja je Muriza Memića tužila za klevetu:

Dupovac: Oslobođen optužbi. Avaz

- Alisa je na robiji, mene je tužila za klevetu, a ipak je osuđena. Više je advokatima stalo za klevetu. Javno sam izjavio da kompletan postupak nisu mogli platiti Alisa i njen otac, jer nisu zaposleni, pa je pitanje ko je plaćao - kaže Memić.

Pravosuđe u lošem stanju

Memić navodi da će poduzeti nove korake, te se obratiti Evropskoj komisiji i Ambasadi SAD u BiH, jer nije saglasan s odlukama VSTV-a, koji je u Federalni USKOK i Tužilaštvo BiH imenovao kantonalne tužioce koji su radili u predmetu „Dženan Memić“, a koje je on naveo u svojoj krivičnoj prijavi.

- Evropska komisija radila je izvještaj i rekla da je stanje katastrofalno, a ja kažem da je još gore nego što je bilo. Kako je VSTV uspio postaviti Mladena Furtulu za zamjenika glavnog državnog tužioca, sutra kad ode Milanko Kajganić, eto Mladena Furtule za glavnog tužioca, da mi zaustavi svu dosadašnju borbu - zaključuje Memić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.