REAKCIJA

Zvizdić nakon odluke Ustavnog suda: Ovakva stvar neće proći, niti sad, niti u narednom periodu

Podsjetio je da je Ustavni sud izrazio ozbiljne sumnje da bi Izborni zakon RS narušio i ustavni poredak i političku stabilnost

Denis Zvizdić. MINA

N. H.

24.7.2024

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je zatražio ocjenu ustavnosti ustavnosti Izbornog zakona RS, komentirao je odluku Ustavnog suda BiH kojom se van snage stavlja Izborni zakon RS, koji je podnesen u zahtjevu Denisa Zvizdića. 

- Suština odluke je to da u jednoj državi ne mogu biti dva izborna sistema - saopćio je medijima Zvizdić dodatno pojašnjavajući kako privremenu mjeru sudovi donose u onim situacijama kada nema vremena da se čeka jer bi u suprotnom moglo doći do nepopravljive štete.

Podsjetio je da je Ustavni sud izrazio ozbiljne sumnje da bi Izborni zakon RS narušio i ustavni poredak i političku stabilnost, te stvoriti nepopravljivu štetu po demokratiju.

- Ovdje su stvari potpuno jasne. Namjera im je bila u potpunosti preuzeti nadležnosti CIK-a i da se svi segmenti izbornog zakona sa nivoa Bosne i Hercegovine prebace na nivo entiteta RS. Cilj je da vladajuća koalicija, koja se plaši transparentnosti, i dalje drži sve pod kontrolom i zadrži političku moć. Cilj su bili izbori – ne po volji glasača – nego po volji birača. Ovakva stvar neće proći, ne samo po pitanju izbornog zakona, nego bilo kojeg antiustavnog akta ili aktivnosti. Oni neće proći ni sada, niti u narednom periodu. Bit ćemo do kraja budni - podcrtao je Zvizdić.

Poručio je kako očekuje da će ponovo uslijediti “velike, herojske, nacionalističke izjave”, no da neće biti dodatnih aktivnosti vladajućih u RS kojima za konkretne mjere koje bi sa sobom nosile posljedice “nemaju hrabrosti.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.