USPJESI

Diplomirana kriminalistica iz Tuzle podigla svijest ženama: Ivona Grgić, zahvaljujući izučavanju, ima kosu dugu 130 cm

Sve ono što stavimo na tjeme, zapravo, za tri sekunde se nađe u našem krvotoku i to nije samo pusta briga za kosu, nego ujedno briga i za zdravlje

Ustupljena fotografija

Dž. Redžepagić - A. Pehlivan

25.7.2024

Ivona Grgić iz Tuzle, diplomirana kriminalistica, poznata je po dugoj i bujnoj kosi, a koju ima zahvaljujući izučavanju brojne literature kroz studentske dane. Savjete kako imati zdravu kosu dijeli s ljudima putem svoje Facebook grupe. Otkrila nam je i da je sama imala velikih problema s kosom, ali to je sada iza nje. Kako je kazala za „Avaz“, kada je posljednji put mjerila kosu, bila je duga približno 130 centimetara.

Izučava dlake

- Nekad prije kraja srednje škole doživjela sam problem s kosom i niko mi nije mogao pomoći. Moja želja je bila da studiram forenziku, koje, nažalost, nije bilo u BiH i onda sam upisala najsrodniji fakultet, a planiram da nastavim školovanje baš na forenzici, koja sada postoji kod nas. Na drugoj godini fakulteta se sve nekako poklopilo, moja borba da riješim problem s kosom i forenzički predmeti – priča nam Grgić.

Potom je počela da izučava dlake, ne samo ljudske nego i životinjske, zato što je životinja više i, naravno, imaju više tipova dlake.

Grgić: Upornost se isplatila. Facebook

- Profesori s fakulteta su bili stvarno divni i izašli su mi ususret, dali su mi literaturu i sve moguće da krenem. Onda sam, zahvaljujući rodbini koja je u inozemstvu, uspjela da dođem do literature koja je iz SAD, odnosno „Američka trihologija“. Nakon toga sam uspjela da modificiram hromogram. Otprilike tako je krenuo taj put i u tom periodu tokom studiranja moja kosa je postala moj svojevrsni istraživački rad – navodi Grgić.

Sve savjete koje je izučavala primijenila je na sebi i na kraju dobila zdravu i sjajnu kosu.

Dijeli recepte

- Tada sam sebi rekla, nakon što je kod mene uspjelo, voljela bih da ima jedno mjesto gdje mogu podijeliti recepte s drugim ljudima. I naravno, kada je počela ekspanzija interneta i kod nas i kada je svaka druga kuća imala internet, ja sam otvorila jedan blog na kojem sam dijelila savjete u vezi s njegom kose. To je bilo, otprilike 2013., i tako je, zapravo, krenulo – ističe Grgić.

Zadovoljna je što može reći da je podigla svijest ženama da trebaju brinuti o svojoj kosi. Te dodaje da sve ono što stavimo na tjeme, zapravo, za tri sekunde se nađe u našem krvotoku te da to nije samo pusta briga za kosu, nego ujedno briga i za zdravlje.

Tražiti uzrok

- Ono na šta posebno obraćam pažnju kod opadanja kose, jeste da se traži uzrok. Tako svoje članice nerijetko pošaljem da urade nalaze, jer, naprimjer, bolesti štitne žlijezde, manjak željeza i slično itekako mogu da utječu i izazovu opadanje kose. Također, primjena antibiotika, ali je problem što to izazovu tek tri mjeseca nakon primjene. Isti slučaj je i s općom ili lokalnom anestezijom. Zbog toga je važno da se sagleda cjelokupni dojam, kako bismo mogli utvrditi šta je dovelo do problema, da bismo ga uspješno riješili – kazala je Grgić.

Tri knjige

- Nedavno sam izdala svoju treću knjigu, satiričnog karaktera, karakteristično bosansko štivo s mnogo duhovitih doskočica. Osim ove knjige, izdala sam još dvije. Prve je na konkursu Zimski književni susreti proglašena najboljom knjigom kratkih priča, druga je bila knjiga pjesama. Taj konkurs je organizovao pjesnik Semin Zukić koji je želio da pomogne novim autorima pri objavi svoje knjige. Osim toga, dobitnik sam i Nagrade „Nino Čatić“ za priču o Srebrenici, a imam 20 književnih nagrada – istakla je Grgić.

Nije toliko bitno koliko je duga njena ili bilo čija kosa, već da se osjećate dobro sa svojom kosom, da riješite probleme koje imate.

Izdala nekoliko knjiga. Ustupljena fotografija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.