MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nešić kritikuje Konakovića: Svjesno ili nesvjesno, ti pomažeš opasnim regionalnim kriminalnim grupama

Zahvaljujući prikrivenim istražiteljima razbijene su mnoge kriminalne organizacije u regionu i BiH

Nešić: Prozvao Konakovića. Avaz

E. Ć.

29.7.2024

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić kritikovao je ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića "tražeći od njega da prestane manipulacijama obmanjivati javnost te da počne štititi građane, a ne organizovani kriminal".

Globalni problem

- Rušenjem policijske saradnje, svjesno ili nesvjesno, kolega Konaković pomaže opasnim regionalnim kriminalnim grupama. Zahvaljujući prikrivenim istražiteljima razbijene su mnoge kriminalne organizacije u regionu i BiH. 

Borba protiv narkokartela i pranja novca je globalni problem i nedopustivo je da ima protivnike u najvišim institucijama vlasti. Konakovićevo obrušavanje na MUP Srbije i ministra Ivicu Dačića, nažalost, svjesno ili nesvjesno, pomoć je organizovanom kriminalu - naveo je Nešić.

On je podsjetio da BiH ima identične sporazume o policijskoj saradnji s gotovo svim zemljama u regionu.

- Zahvaljujući takvom sporazumu sa Slovenijom, prikriveni istražitelji MUP-a RS pomogli su razbijanju ozbiljne narkogrupe, zbog čega su nagrađeni od državnog vrha Slovenije. Laž je da prikriveni istražitelji iz Srbije mogu doći bilo kome na vrata u BiH i privesti ga.

Njihova uloga je da učestvuju u posebnim istražnim radnjama i dokumentovanju krivičnih djela, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH i po nalogu pravosudnih institucija BiH - rekao je Nešić.

Nešić je dodao da je "sramota i za Konakovića i za BiH da drži slovo ministru Dačiću zbog lica koja su na teritoriji Srbije, a za kojima je raspisana potjernica".

"Vara svoje birače"

- Konaković svjesno obmanjuje javnost, jer jako dobro zna da ni BiH ni Srbija ne mogu isporučiti svoje državljane. Postoje i desetine lica u BiH koje potražuju Srbija i druge države i naravno da ne mogu biti isporučena jer su državljani BiH.

Nikom od stranih državnika nije palo na pamet da nam zbog toga drže lekcije jer znaju da Ustav BiH i zakoni BiH ne dozvoljavaju da isporučimo svoje državljane. To isto važi i u slučaju Srbije i to Konaković zna, ali mu je zgodno da vara svoje birače.

Mi treba da štitimo našu djecu, a ne kriminalne organizacije koje se bave narkoticima i pranjem novca. Dok sam ja ministar, štitit ćemo našu djecu - poručio je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.