RAZGOVOR

Direktor Darko Ćulum za "Avaz": SIPA radi punom parom, nema nikakvog zastoja

Mi normalno radimo svoj posao u okviru svojih nadležnosti

Ćulum: Uspješan mandat. SIPA

Miralem  Aščić

29.7.2024

Iako se u posljednjih nekoliko dana u javnosti spekulira da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) obezglavljena, jer je direktoru Darku Ćulumu istekao mandat, a njegov zamjenik Zoran Galić nalazi se u bjekstvu, prvi čovjek ove policijske agencije takve navode demantira u razgovoru za "Avaz".

Nema problema

Ćulum, kojem je zvanično četverogodišnji mandat istekao 15. jula, tvrdi za "Avaz“ da Državna agencija za istrage i zaštitu radi u punom kapacitetu i bez ikakvih problema.

Na medijske spekulacije se ne osvrće.

On se prijavio i na novi konkurs za drugi mandat, koji je raspisan prije mjesec i sve do izbora novog / starog direktora na čelu je ove itekako uspješne policijske agencije. Bez obzira na istek mandata, Ćulum i dalje rukovodi agencijom u punom kapacitetu sa svim ovlaštenjima.

- Nema stajanja, radimo punom parom. Sve ide po planu uz naše redovne aktivnosti - kaže nam Ćulum.

Sve po planu

Potraga za Galićem donekle je "promrdala“ SIPA-u, ali nije ugrozila operativni posao.

Ma naravno da nije. Mi normalno radimo svoj posao u okviru svojih nadležnosti. Nema nikakvog zastoja. Posebno ističemo međunarodnu saradnju i zajedničke istrage koje provodimo sa zajedničkim istražnim timovima. Tako da tu nema nikakvih problema. Sve ide svojim tokom – tvrdi Ćulum.

Galić nije suspendiran

Ćulum nam je potvrdio da Galić nije suspendiran niti je imenovan njegov v.d. zamjenik. Galić se i dalje vodi na bolovanju u Hrvatskoj. Tužilaštvo BiH još nije tražilo od Suda raspisivanje međunarodne potjernice.

Galić je imenovano lice i još nije razriješen s dužnosti – kaže Galić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.