KAKO SE RASHLADITI

Borba s nesnosnim vrućinama nije jeftina: Ljeto nosi veće troškove

Visoke temperature „tope“ novčanike građana, kaže Marić

Avaz

Meliha Smajkic

31.7.2024

Dok se gotovo cijeli juli smjenjuju narandžasti i crveni meteoalarm, dotle nesnosne vrućine udaraju i na kućni budžet. Tako većina građana poseže za upotrebom klima-uređaja, pogotovo u Hercegovini, gdje zbog tropskih noći ne pomažu ni otvoreni prozori.

Toplotni val

Da je potrošnja struje dosegla rekorde potvrdili su nedavno iz gotovo svih elektroprivrednih preduzeća kada je cijelu BiH pogodio toplotni val. Ni hlađenje u automobilu nije besplatno, s obzirom na to da potrošnja goriva pri vožnji raste i do 20 posto, a do 70 posto u fazi mirovanja.

Zbog vrućina je povećana i potrošnja vode, pa su nerijetki apeli i pozivi građanima iz vodoopskrbnih preduzeća na racionalno korištenje vode.

Marić: Veliki problem za potrošače. Facebook


- Čini mi se da mi, inače, skupo plaćamo sve, a s nedavnim toplotnim udarom zasigurno je došlo do veće potrošnje, to kažu i statistike, kako električne energije tako i vode, ali zapravo i skoro svega što konzumiramo, tako da, zaista, možemo reći da vrućine „tope“ i novčanike građana - kaže nam Murisa Marić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora.

Sve obaveze

Primanja naših građana, kako naglašava, pogotovo kada je riječ o penzionerima i radnicima, vrlo brzo se „istope“, i to u periodu od 1. do 15. u mjesecu, kada se izmire sve obaveze.

- Ove godine su cijene znatno više, počevši od prehrambenih proizvoda pa nadalje, tako da su svakodnevna poskupljenja veliki problem za potrošače - navodi Marić.

Bazeni, sladoledi, sokovi

Meteorolozi najavljuju i da će naredni mjesec, uglavnom, proteći u znaku natprosječnih temperaturnih vrijednosti. U tim uvjetima mnogi traže osvježenje i na bazenima, gdje samo za ulaznice jedna porodica mora izdvojiti najmanje 20 KM. Boravak na takvim mjestima ili uz rijeke i jezera iziskuje i kupovinu sokova, sladoleda, flaširane vode, što u konačnici prazni novčanike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.