PROTESTI

Građani i vlast protiv hidrocentrale na Uni: Spriječit ćemo brutalni ekocid!

Trgovsku goru su nam stavili na sami kraj, a hidrocentralu na početak unskog toka, kaže Zulić

Protest građana "Ne damo Unu“. Fena

31.7.2024

Građani Bihaća, uz pomoć nadležnih, rade sve kako bi spriječili izgradnju hidrocentrale na izvoru rijeke Une u mjestu Donja Suvaja (općina Gračac) u Republici Hrvatskoj. Zbog toga je organiziran i skup s porukom "Ne damo Unu“.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić kazao je da poduzimaju sve što je u njihovoj moći, s obzirom na to da je riječ o teritoriji druge države.

Štetan utjecaj

- Naši organi nemaju nadležnost da djeluju. Podnijeli smo prijave nadležnim organima u Hrvatskoj i čekamo da njihov inspektorat izađe na lice mjesta i napravi izvještaj o onome što je zatečeno - istakao je Sedić za "Avaz".

Pojašnjava da su razgovarali s predstavnicima Općine Gračac te da se može konstatirati da su radovi počeli, da izvođači imaju neki broj dozvole, no da čekaju zvanične informacije.

Sedić: Izgradnju ne treba dozvoliti. Facebook

- Riječ je o štetnom utjecaju na samom izvoru Une, a pitanje je kako će se to odraziti i na donji dio toka rijeke koji ulazi u BiH. Una je, ne samo s aspekta turizma nego i s ekološkog aspekta, jedan od najvrednijih resursa u BiH. Negativni efekti bi, vjerovatno, bili vidljivi tek u narednom periodu, kada bi došlo do izgradnje, a to ne treba dozvoliti - rekao je Sedić.

Direktor Nacionalnog parka "Una“ Alen Zulić ističe za "Avaz“ da je već jedan od dva rukavca ove rijeke u Hrvatskoj nasut šljunkom. Ističe da to radi firma čiji ID broj nije moguće pronaći na internetu.

- Navodi se da će radovi početi 2025., a tamo su već mašine i nasipa se šljunak. Neracionalno je da dođe do toga, jer je i po zakonodavstvu Hrvatske to zaštićeno područje. Digli smo, žargonski rečeno, „i kuku i motiku“, digli smo i našu inspekciju, koja je sve proslijedila Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, kantonalnom također, a završilo je i na državnom nivou - istakao je Zulić.

Nastavak agonije

Zulić ističe da bi se ovo moglo uporediti s time da izbije požar u susjednom stanu, a da ga vi ne želite gasiti jer je to tuđi stan, a zapravo može prijeći i kod vas i zahvatiti cijelu zgradu.

Zulić: Zaštićeno područje. Facebook

- Ovo je agonija koja se nastavlja. Trgovsku goru su nam stavili na kraj, a hidrocentralu na početak unskog toka. Mi društveni radnici to vidimo na jedan način, koji je poprilično površan, ali samo naučnici, ekolozi, biolozi koji se time bave znaju šta znači zakopati kašiku od pola tone u sedru koja je stvarana hiljadu godina i šta to znači za ekosistem, šta se dešava s biodiverzitetom - naglasio je Zulić.

Ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je da su odmah reagirali prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a oni su, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, proslijedili dokumentaciju vlastima u Hrvatskoj, odakle se čeka odgovor.

Pozder: Odmah smo reagirali. Fena

- Hrvatska strana je očito, namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene utjecaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što im je obaveza u ovom slučaju - kazala je Pozder.

Građevinska dozvola

Mini hidrocentrala u Gračcu posjeduje građevinsku dozvolu, ali ne i dokument "Ocjena prihvatljivosti zahvata u Ekološkoj mreži Natura 2000“. 

Ovu informaciju potvrdili su za RSE iz ustanove "Natura Jadera“, koja upravlja zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije.

Iskoristit ćemo svaku moguću političku vezu, pa i onu koja dolazi s nivoa EU, da spriječimo ovaj brutalni ekocid, kaže Zulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.