NEVJEROVATAN INTERVJU

Ruski ambasador u Srbiji: Vjerujem da do katastrofalnih posljedica za BiH neće doći zbog ozbiljnog stava rukovodstva RS

Ako bi bile oduzete nadležnosti Republici Srpskoj, ona bi u tom slučaju mogla da sačuva naziv, ali bi izgubila suštinu

Aleksandar Bocan-Harčenko. Tanjug

N. Aj.

4.8.2024

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je sada na snazi pokušaj uništavanja RS putem oduzimanja njenih nadležnosti kao dejtonskog entiteta, ali da srpski narod ni po koju cijenu to neće dozvoliti.

- Pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma, koji na prvom mjestu čuva bezbjednost i interes srpskog naroda u cjelini, nije novina, te je to započeto odmah po potpisivanju i prilikom prvih faza promjene, kazao je za Večernje novosti Bocan-Harčenko, te dodao da, ako bi bile oduzete nadležnosti Republici Srpskoj, ona bi u tom slučaju mogla da sačuva naziv, ali bi izgubila suštinu.

Ruski ambasador u Srbiji i bivši ruski ambasador u BiH kazao je da je „svake godine bilo pokušaja da se dođe do toga da je Dejton prevaziđen, te dodao umjesto njega postoje evropske integracije koje su u stvari evroatlantske, bez obzira na stav Republike Srpske i srpskog naroda koji je protiv učlanjenja BiH u NATO“.

- Vjerujem da do katastrofalnih posljedica za BiH neće doći, s obzirom na izuzetno ozbiljan stav rukovodstva RS i srpskog naroda u RS, kao i Beograda - rekao je Bocan-Harčenko.

Kada je riječ o ruskom stavu prema Srbiji u vezi s memorandumom EU i Srbije o eksploataciji litija, Bocan-Harčenko je rekao da Rusiji bilo kakva saradnja na polju litijuma sa EU nije nikakva prepreka za razvoj odnosa sa Srbijom.

- Svakako je potreban određeni oprez jer je poznato da Zapad uvijek traži nešto samo za sebe na neokolonijalistički način, a stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je da neće biti štete za Srbiju u vezi sa litijem - rekao je.

Bocan-Harčenko je dodao da vjeruje da će Vučić odoliti pritisku i da neće uvesti sankcije Rusiji, te da od njega nikada nije čuo neki sumnjiv stav koji bi natjerao na razmišljanje da je moguća promjena politike Srbije.

- U Srbiji postoji interes prema BRICS-u i u javnosti i unutar Vlade, te da razvoj odnosa sa BRICS-om ne bi bio prepreka za evropske integracije Srbije.

Upitan da li bi Rusija vojno zaštitila Srbe na Kosovu, Bocan-Harčenko je rekao da postoji i mogućnost političkog rješenja i smirivanja situacije, te osiguranja sigurnosti za Srbe na Kosovu.

- U svakoj situaciji koja je izuzetno važna za Srbiju Rusija će uvijek biti uz nju i srpski narod i to je iz našeg državnog vrha potvrđeno više puta. Ali sada koristimo političke mogućnosti, prije svega, one koje proističu iz stalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a - naveo je Bocan-Harčenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.