GRAĐEVINSKA MAFIJA

Ko je stajao iza Berila?

SIPA blokirala 610.000 KM, Berilo pokušao izbjeći hapšenje

Postavljenje kamena temljca na Buroju. Facebook

Ekipa "Dnevnog avaza"

6.8.2024

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, proveli operativnu akciju „Incitat“, koja je usmjerena na nezakonito raspolaganje državnom imovinom na olimpijskoj planini Bjelašnici!

Sve krili

Uhapšeni su Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo (SDA), sarajevski biznismen i vlasnik firme „Lok-pil“ d.o.o. iz Sarajeva Adis Mulaosmanović, njegova sestra Edina Džigal te pomoćnica Berila u Općini Trnovo Nađa Milišić.

Berilo: Uhapšen u KCUS-u. Facebook

Nermin Demirović, bivši direktor preduzeća „Sarajevo-šume“, ali i jedan od osumnjičenih u ovoj akciji, nije jučer pronađen na adresi. On se nalazi van granica BiH i bit će uhapšen, kako saznajemo, po dolasku u zemlju.

Aparthotel „Aroma“ na Bjelašnici: Tajna „apartmana 25“. E. Trako / Avaz

Berilo, Mulaosmanović, Džigal, Milišić i Demirović terete se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Berilo je jučer uhapšen u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Nije mu, kako saznajemo, pomogla ni medicinska dokumentacija. On je hospitaliziran prije tri dana zbog povišenog šećera u krvi i sinoć je ispitan u ovoj ustanovi u prisustvu advokata. Berilo je znao za hapšenja pa je pokušao dobiti alibi da ga ne uhapse.

Izetbegović 2015. godine primio navodnog investitora. Facebook

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo saopćeno je da se radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje te pranju novca, a osumnjičeni se terete da su prodavali odnosno kupovali državnu imovinu na Bjelašnici koja je pod privremenom zabranom raspolaganja.

SIPA blokirala

Svi uhapšeni bili su pod posebnim istražnim radnjama te je SIPA mjesecima prisluškivala njihove telefonske uređaje.

Prilikom pretresa SIPA je na računu Berilove supruge pronašla više stotina hiljada KM, a ukupno je osumnjičenima privremeno blokirano 610.000 maraka. Međutim, Berilo novac nije prijavio, iako je načelnik i kandidat na izborima te je to morao uraditi. Sve je sakrio.

„Buroj Ozon“: S polaganja kamena temeljca 2016. godine. Avaz

Međutim, Tužilaštvo vjeruje da je Berilo od vlasnika aparthotela „Aroma“ na Bjelašnici Mulaosmanovića dobio apartman na poklon, a zauzvrat mu je „sredio“ izgradnju hotela na državnom zemljištu, na kojem je bila zabrana raspolaganja.

Riječ je o „apartmanu 25“, koji je Berilo izbjegao da prijavi nadležnima. Cijeli postupak je vođen preko Općine Trnovo. Njegova pomoćnica Milišić je kompletnu dokumentaciju o urbanističkim planovima krila u garaži. Ovo je, međutim, tek vrh ledenog brijega. SIPA i Tužilaštvo su samo, kako saznajemo, zagrebali po površini.

Akcija bi vrlo brzo mogla biti proširena na više osoba. Na pojedince iz Vlade Kantona Sarajevo te iz Direkcije za gradnju KS. Pitanje je ko je dao dozvolu da se gradi na Bjelašnici i ko je stajao iz Berila, koji je jedan od najbogatijih načelnika u državi.

Tužilaštvo ima informacije da Berilo nije radio sam te da nije mogao prodati državno zemljište bez znanja pojedinaca iz vlasti, što tadašnje, što aktuelne. To su otkrile i posebne istražne radnje, jer su mnogi političari i dužnosnici SDA postali vlasnici apartmana na Bjelašnici. Od Sebije Izetbegović, do Osmana Mehmedagića, ali i Asima Sarajlića i brojnih drugih.

Obavljen i pretres Općine Trnovo. Radio Sarajevo

Osim toga, pitanje je kako je firma „Ozon“, koja je prije nekoliko godina dobila dozvolu za projekt „Buroj Ozon“, gradnju famoznog turističkog naselja u Trnovu, dobila koncesiju nad nekoliko stotina hektara državne zemlje.

Da li je Ismail Ahmed, kojeg je primio Bakir Izetbegović, stvarni vlasnik i investitor najavljenog propalog projekta od 4,5 milijardi KM, ili su se iza njega sakrili Berilo i SDA grupa koja je htjela da trajno otme ekstremno veliko prirodno bogatstvo.

Izetbegović je, kao tadašnji član Predsjedništva BiH, primio u posjetu Ahmeda, što je objavljeno i u medijima. Radi se, o kako smo pisali još 2016. godine, „tašna-mašna firmi“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koja promovira lažnu investiciju.

Da smo bili u pravu govore i činjenice da turistički grad „Buroj Ozon“ još nije ugledao svjetlo dana.

U septembru ove godine navršit će se punih osam godina od teferiča u Prečkom polju u općini Trnovo, kada je položen kamen temeljac za pompezno najavljivani “Buroj Ozone”, najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi.

Primjer lažnog, grandioznog obećanja

„Buroj Ozone” je još jedan primjer lažnog, grandioznog, predizbornog obećanja u režiji nekada najjače bošnjačke stranke SDA. Pompezno najavljena investicija megaprojekta u državi, u kojoj je prvi preduvjet „ima li mene tu“, završio je kao spomenik korupciji i prevari.

Ko je Adis Mulaosmanović

I dok se klupko oko Ibre Berila odmotava, svi se pitaju ko je Adis Mulaosmanović, sarajevski investitor koji gradi hotele na najboljim lokacijama na Bjelašnici i koji je potkupio Berila i općinsku administraciju.

Naime, Mulaosmanović je vlasnik firme „Lok-pil“ iz Trnova, tačnije firma je registrirana u Dejčićima. Prema dostupnim podacima, ova firma bavi se uzgojem peradi. No, zanimljivo je to da se ne nalazi u Registru poslovnih subjekata te nije moguće vidjeti ni osnivački kapital, kao ni ko su suvlasnici.

Prema dostupnim podacima, firma je osnovana 2. aprila 2015., a kao odgovorno lice navodi se jedino Mulaosmanović. Dobio je i poticaje od Vlade KS, gotovo 41.000 KM lani za tov pilića.

Završit će k'o Hadžibajrić

Portal „Istraga“ piše o tome kako su presretnuti telefonski razgovori Berilovih saradnika Adisa Mulaosmanovića i Edine Džigal.

- Završit će k'o Hadžibajrić - kazao je početkom maja sarajevski biznismen Adis Mulaosmanović u presretnutom telefonskom razgovoru sa svojim saradnicima. Od maja do kraja jula SIPA je prisluškivala telefone Adisa Mulaosmanovića i članova njegove porodice.

- On bi pustio sad da Adisa zatvore, a da sebe sakrije - rekla je Džigal u jednom od brojnih presretnutih razgovora - objavila je „Istraga“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.