POMOĆ

Raspisan javni poziv za dodjelu stipendija redovnim studentima u Brčko distriktu BiH

Daju se i stipendije svim studentima sa posebnim potrebama koji su prva ili viša godina prvog ciklusa studija

Stipendije za studente. Fena

FENA

7.8.2024

Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH raspisalo je Javni poziv za dodjelu 230 stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija s područja Distrikta za 2024. godinu.

Iz resornog odjeljenja je rečeno da se dodjeljuje do 35 stipendija studentima prve godine prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koji su proglašeni učenicima generacije, ili su ostvarili prosječnu ocjenu 5,00 u svim godinama četverogodišnjeg srednjeg obrazovanja, a koji po istom osnovu nisu bili korisnici stipendije.

Potom, do pet stipendija studentima druge i viših godina prvog ciklusa studija koji imaju prosjek ocjena 10,00 ili 5,00 u sistemu ocjenjivanja od 1 do 5 na javnim visokoškolskim ustanovama.

-Daju se i stipendije svim studentima sa posebnim potrebama koji su prva ili viša godina prvog ciklusa studija, stipendije svim studentima pripadnicima nacionalne manjine koji su prva ili viša godina prvog ciklusa studija, stipendije svim studentima prve i viših godina prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koji su bez oba roditelja te do 147 stipendija studentima druge i viših godina prvog ciklusa studija i na kraju do 30 stipendija studentima prve i druge godine drugog ciklusa studija - navodi se u Javnom pozivu koji je otvoren do 13. septembra ove godine.

Vlada Brčko distrikta BiH od ove godine povećala je iznos pojedinačnih stipendija redovnim studentima sa 200 na 300 KM i za te namjene u budžetu Distrikta planirano je da se ove godine izdvoji 920.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.