RAZVOJNI PROGRAM

UNDP u BiH će podržati osam organizacija civilnog društva sa 200.000 američkih dolara za promociju kontrole malog oružja

Posebno je važno napomenuti da su neki od odabranih projekata usmjereni na mlađu populaciju

Razvojni program Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini. UNDP

Z. K.

7.8.2024

Razvojni program Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) će podržati osam odabranih organizacija civilnog društva u okviru projekta LEAD, koji između ostalog ima za cilj unapređenje kapaciteta i angažmana institucija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini kroz jačanje veza između nevladinog i vladinog sektora. Ovo predstavlja ključni korak u unapređenju kapaciteta ovih organizacija za naglašavanje značaja kontrole malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u Bosni i Hercegovini.

Cilj poticanje inkluzije

Ova inicijativa ima za cilj poticanje inkluzije organizacija civilnog društva i izgradnju partnerstava s vladinim institucijama kako bi se zajednički adresirala pitanja ilegalnog posjedovanja malog oružja i lakog naoružanja, odgovornog vlasništva kao i negativnih efekata oružja na ranjive skupine poput mladih, žena i djece.

Nakon Javnog poziva za projektne prijedloge objavljenog u martu 2024. godine, odabrano je osam organizacija civilnog društva kojima će se dodijeliti sredstva u formi granta, s ukupnim fondom od skoro 200.000 američkih dolara izdvojenih za ovu svrhu. Posebno je važno napomenuti da su neki od odabranih projekata usmjereni na mlađu populaciju u osnovnim i srednjim školama sa namjerom da se ova demografska grupa zaštiti od opasnosti koje vrebaju od malog oružja i lakog naoružanja. Očekuje se da će zajednički napori potaknuti ovom inicijativom unaprijediti učinkovitost i održivost regionalne Mape puta, što će na kraju dovesti do sigurnije i informisanije zajednice.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH, Victor Munteanu, izjavio je:

„Nevladin sektor, posebno organizacije civilnog društva, oduvijek su bili ključna komponenta u projektima koje implementira UNDP. Aktivno nastojimo uključiti i angažovati organizacije civilnog društva pri svakoj mogućoj prilici, posebno u saradnji sa vladinim institucijama kako bismo ostvarili najbolje rezultate kroz sinergiju nevladinog i vladinog sektora. Uvjeren sam da će rezultati ovih projekata koji su podržani grantovima biti pozitivni i da će probleme i opasnosti povezane s ilegalnim posjedovanjem i trgovinom malim oružjem i lakim naoružanjem učiniti još vidljivijim.”

Podrška EU

Projekt LEAD (eng. skr.), odnosno projekat pod punim nazivom “Unapređenje kapaciteta agencija za provođenje zakona u oblasti malog oružja i lakog naoružanja”, sveobuhvatan je 24-mjesečni program velikodušno finansiran od strane vlada Njemačke, Švedske, Nizozemske, Francuske, Velike Britanije i Norveške u okviru UN-ovog Multipartnerskog fonda za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu, uz sveukupnu podršku Evropske unije. 

Projekat se implementira u partnerstvu s ključnim partnerima u državi, uključujući Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, Upravu za indirektno oporezivanje, Graničnu policiju BiH, Državnu agenciju za istragu i zaštitu BiH, Tužilaštvo BiH te tužilaštva na entitetskim i kantonalnim nivoima, relevantna policijska tijela na entitetskim i kantonalnim nivoima, policijske akademije, udruženja policijskih službenica i nevladine organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.