REAKCIJE

Nešić reagovao na tvrdnje Obralije o Galiću: Iznosi neistine

Vijeće ministara nije savjetodavno tijelo koje će raditi posao Nezavisnog odbora i tražiti ''mogućnost za smjenu''

Nešić, Obralija i Galić. Fena - RTRS - Fena

S. S.

8.8.2024

Predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija je kazao da je ovo tijelo tražilo od Vijeća ministara BiH da smijene zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića, a ministar sigurnosti BiH na to je reagovao govoreći da Obralija govori neistine.

- U odgovoru na zahtjev Vijeća ministara, koji je on potpisao kao predsjednik Nezavisnog odbora, piše: ,,S tim u vezi predlažemo da Vijeće ministara razmotri mogućnost smjene Zorana Galića sa pozicije zamjenika direktora SIPA-e, istovremeno imajući u vidu da je g. Zoran Galić podnio vlastiti zahtjev za razrješenje sa pozicije zamjenika direktora SIPA u skladu sa članom 7. stav (5) tačka a) Zakona o SIPA i članom 62. Zakona o policijskim službenicima''.

U prevodu, Obralija je napisao da predlaže da Vijeće ministara ''razmotri mogućnost smjene'', imajući u vidu da je Galić podnio zahtjev za razrješenje!? Zna li Obralija šta je od to dvoje predložio? Na osnovu člana 8. Poslovnika o radu Nezavisnog odbora, Nezavisni odbor je nadležan za pokretanje disciplinskog postupka protiv rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH. Disciplinski postupak protiv Galića, Nezavisni odbor, koliko mi je poznato, nije pokrenuo, a kamolio donio odluku u istom i na osnovu nje zatražio smjenu od Vijeća ministara.

Reakcija ministra Nešića. Screenshot

Vijeće ministara nije savjetodavno tijelo koje će raditi posao Nezavisnog odbora i tražiti ''mogućnost za smjenu'', nego je očekivao da Nezavisni odbor sprovede disciplinski postupak, izrekne disciplinsku mjeru prestanka radnog odnosa i zatraži smjenu. Imali su mjesec dana za to - da zatraže smjenu, a ne da predlože da Vijeće ministara razmotri mogućnosti za smjenu.

Kako nisu to uradili, jedino nam je preostalo da postupimo u skladu s članom 7. Zakona o SIPA-i i članom 62. Zakona o policijskim službenicima i da Galića razriješimo na lični zahtjev. Ne znam i ne želim da spekulisem da li je Nezavisni odbor nekompetentan ili su svjesno sve razvlačili, ali šta god da je zaslužuju da i oni budu smijenjeni i zato pozivam Parlamentarnu skupštinu BiH da dužnosti razriješe članove Nezavisnog odbora jer ne obavljaju svoju dužnost - napisao je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.