VIJEĆE MINISTARA BIH

Sjednica najavljena, pa otkazana: Ministri trojke odbili podržati dnevni red, bez granta Sarajevu nema ni kredita Banjoj Luci i Foči

Ovakav dnevni red nismo željeli podržati, jer u pitanju su dvostruki aršini, kaže Helez

Vijeće ministara BiH. Fena

Alen Bajramovic

8.8.2024

Još jedna vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH trebala je biti održana danas u 16 sati, ali nakon stava ministara iz bošnjačkog naroda otkazana je.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH na 35. vanrednoj sjednici trebali su se razmatrati nacrti sporazuma o kreditu za projekat izgradnje naučno-tehnološkog parka u Banja Luci, te izgradnju i opremanje dodatnog objekta za smještaj studenata u Javnoj ustanovi Studentski centar “Boriša Starović” u Foči, između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine.

Međutim, kako saznaje “Avaz”, ministri iz bošnjačkog naroda nisu bili spremni podržati ovakav dnevni red, ako na istoj sjednici ne bude usvojen i sporazum o grantu Sarajevo School of Science and Technology (SSST), kojeg je Vlada Saudijske Arabije odobrila još prije devet godina. Iznos od deset miliona dolara namijenjen je za izgradnju Instituta za naučnoistraživački rad u oblasti medicinskih nauka i informacionog sistema.

- Ovakav dnevni red nismo željeli podržati, jer u pitanju su dvostruki aršini. Godinama se ne dozvoljava donacija za SSST i Institut koji bi se izgradio na Ilidži, a sada žele da usvojimo odluku o sredstvima za Studentski centar u Foči iz iste države. Tražim da u paketu idu oba sporazuma, jer u pitanju je klasična opstrukcija koja traje već godinama – kazao nam je državni ministar Zukan Helez. 

Zukan Helez. Anadolija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.