MALA PONUDA

Na tržištu nekretnina evidentna stagnacija cijena: Potražnja za stanovima ne jenjava

S obzirom na tendencije u regionu, moglo bi doći do blage korekcije nadolje, kaže Marić

Sarajevo: Cijene i dalje iste. Facebook

Meliha Smajkic

10.8.2024

Dok je u brojnim zemljama Evropske unije došlo do pada cijena nekretnina, BiH se i dalje odupire tom trendu. Međutim, pozitivna vijest je to da cijene nekretnina, prvenstveno stanova, već neko vrijeme stagniraju.

Uprkos činjenici da je potražnja i dalje znatno veća od ponude, kao i da u ovom ljetnom razdoblju bh. dijaspora, donekle, diktira cijene, na tržištu nekretnina je evidentna stagnacija.

Moguće korekcije cijena

Kažu nam to stručnjaci za nekretnine s kojima smo razgovarali i koji, premda, oprezno, najavljuju i moguće korekcije cijena, odnosno njihov pad.

- Naše određene pretpostavke, s obzirom na tendencije u regionu koje se događaju, jeste da će ipak doći do blage korekcije cijena nadolje. Ta korekcija će, prije svega, zahvatiti one nešto neatraktivnije nekretnine, a onda kasnije, vjerovatno, i ove druge. Međutim, ta tendencija neće biti u nekim drastičnim okvirima od 20 ili 30 posto, već govorimo baš o blagoj korekciji - kaže nam Boris Marić iz sarajevske agencije za nekretnine.

Marić: U dogledno vrijeme. Facebook

U Mostaru je ponuda u odnosu na potražnju, kako nam priča Franjo Sivrić, stručnjak za nekretnine, znatno lošija.

Sve se radi ad hoc

- U Mostaru se grade dvije ili tri zgrade i sumnjam da će za četiri godine biti otvoreno ijedno gradilište. Kada odem u Sarajevo, vidim 100 kranova, a u Mostaru dva. A, kada je mala ponuda, onda cijena ide gore.

Dugo se bavim ovim poslom, ali nemam nikakva predviđanja za ubuduće. Ovdje se sve radi ad hoc. Cijene rabljenih stanova su skoro dostigle ove u novogradnji, jer nema novih stanova. A u zgradama koje se grade gotovo 90 posto stanova je prodato - govori nam Sivrić.

U Mostaru se cijene u novogradnji kreću između 3.300 i 4.000 KM, a u starogradnji od 1.800 do 3.500 KM po kvadratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.