SPAJANJE KRAJA S KRAJEM

Posjetili smo sarajevske pijace: Cijene visoke, sve manje kupaca

Mi trgovci ne određujemo cijene već nabavna cijena trgovine, kazao nam je jedan od trgovaca

Ova situacija najgora penzionerima. Avaz

M. Durak – L. Đulalić

13.8.2024

Cijene hrane u našoj zemlji nezaustavljivo rastu, što itekako osjete građani koji, ni sami ne znaju kako, jedva spajaju kraj s krajem. Naime, situacija nije nimalo lagana, a u to smo se uvjerili posjetom sarajevskim pijacama, gdje smo provjerili cijene voća, povrća i ostalih namirnica.

Velika razlika

Naši sagovornici su nam potvrdili da su cijene na pijaci realne te da odražavaju trenutne ekonomske uvjete.

Jedan od trgovaca, koji već dugi niz godina radi na pijaci, istakao je da su cijene u skladu s troškovima nabavke robe, troškovima života i općim ekonomskim trendovima.

- Cijene zavise od kvaliteta robe, bolja roba je malo skuplja, dok loša roba je uvijek jeftinija. Mi trgovci ne određujemo cijene, već nabavna cijena trgovine. Sada prvoklasna lubenica prelazi 1 KM, dok lošije kvalitete od 30 ili 60 feninga. Trenutno u ovim ljetnim vrelim danima najbolje ide lubenica, a, naravno, pored toga i bobičasto voće – rekao nam je jedan od trgovaca.

Otkrio nam je da li ima razlike u cijeni otprije i sada.

- Pa nekada se to brzo promjeni, a nekada postepeno, sve zavisi od vremena i sezone. Također, vremenski uslovi mnogo utječu na cijene, ako je suša cijena poraste, ili kiša, i to utječe na cijenu – dodao je.

Nema para

Druga trgovkinja koju smo zatekli na pijaci na Grbavici otkrila nam je da su cijene kod nas previsoke te da je za nju generalno sve preskupo kada se pogledaju plaće u našoj državi. Također je istakla da imaju sve manje kupaca jer je sve manje ljudi u Sarajevu.

Također, i kupci koje smo zatekli na pijaci žale se na previsoke cijene te kažu kako narod nema para i da je u ovim situacijama najgore penzionerima.

Kada se pogledaju cijene vidi se da su itekako skočile. Za kilogram paradajza treba izdvojiti 3 KM, papriku rogu 4 marke, papriku baburu 3 KM, krastavce 2,50 do 3 marke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.