VELIKI GUBICI

Da li se vraćamo u 2015. godinu: Vodovodna mreža u Sarajevu dotrajala, kvarovi stalni!

Još 2017. godine smo mogli slavodobitno čuti da je došao kraj redukcijama u Kantonu Sarajevo, no i dalje redukcije i popravke

Prvo se zatvori građanima voda, a onda se satima čeka kako bi došli radnici da to saniraju. Avaz

15.8.2024

Svakom laiku koji bi došao iz neke druge države u Sarajevo zvučalo bi paradoksalno da ovaj grad ima problem s vodosnabdijevanjem.

Ne zato što je riječ o glavnom gradu, nego zato što je okružen brojnim planinama i izvorištima.

Ipak, to što bi trebala da bude poprilično jednostavna stvar i nešto čiji problemi se mogu vezati za prvu polovinu prošlog stoljeća, i dalje je nepremostiva prepreka za sve vlasti u Kantonu Sarajevo.

Vrijeme redukcija

Nije prošlo ni deset godina od toga kada smo svaku noć morali tuširanja i pranje zuba završavati do 23:59 sati, zbog redukcija koje su se navodile kao jedino rješenje.

Tako je u toku 2017. godine objavljena informacija da čak 75 posto vode ne dođe do korisnika zbog dotrajalosti mreže. Da stvar bude bizarnija, pored silnih izvorišta u Sarajevu, voda se morala uzimati i s izvorišta Tilava u Istočnom Sarajevu.

Osim redovnih redukcija, onome što je svjedočio svako ko je nekoliko puta došao u Sarajevo jesu pucanje cijevi i „poplave“ na ulicama, pa se i zbog raznih kvarova voda morala zatvarati.

Za vrijeme premijerskog mandata Elmedina Konakovića provele su se brojne aktivnosti kako bi se ovaj problem pokušao riješiti. Povećana su tada izdvajanja i saniran je veliki broj kvarova.

Tada se moglo čuti slavodobitno da je došao kraj redukcijama u Kantonu Sarajevo i svi su zaista bili mirni nekoliko godina.

Ipak, da ovaj problem nije trajno riješen i da bez kontinuiranih ulaganja nije moguće imati adekvatnu mrežu pokazuje i ova godina.

Izvorište Bačevo

Već se to moglo vidjeti u februaru kada su zbog kvara na izvorištu Bačevo građani ostali bez vode na 24 sata.

Da to nije slučajnost govore i sve veće pritužbe građana na kvarove, a koji se „rješavaju“ na način da se prvo zatvori građanima voda, a da se onda satima čeka kako bi došli radnici da to saniraju.

Dovoljno je pogledati i obavještenja preduzeća KJKP „Vodovod i kanalizacija“ o broju ulica u kojima se izvode radovi. Svaki dan pola grada nema vode, na plus 40 stepeni.

Obavještenje ViK-a

Veliki alarm je i upozorenje iz prošlog mjeseca, kada su iz ViK-a tražili da se racionalno koristi voda, pravdajući to visokim temperaturama. Tada su ponovo naglasili da zbog dotrajalosti vodovodne mreže bilježe gubitke vode iz sistema vodosnabdijevanja te istakli da ekipe svakodnevno rade na terenu na popravkama.

Osim problema za same stanovnike, redukcijama se slala i katastrofalna poruka turistima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.