POLITIČKA ANALITIČARKA

Marić odgovorila na napade: Nikoga ne mrzim, čak ni ove što mi povremeno prave pakao od života

Njen komentar na račun poziva reisa Kavazovića vjernicima da uče kišne dove izazvao burne reakcije

FACEBOOK

D. H.

18.8.2024

Politička analitičarka Ivana Marić izazvala je veliku buru u javnosti nakon što je na poziv reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH koji je nakon teških suša s kojima se suočava naša zemlja pozvao vjernike na učenje kišne dove.

- Treba što prije patentirati ovu genijalnu ideju za rješenje klimatskih problema. Pa jel - napisala je Marić na mreži X.

Njen komentar izazvao je burne reakcije u bh. javnosti, pa i političkih stranaka. Naša stranka stala je u zaštitu Ivane Marić poručujući da pojedinci zbog slobode govora ne bi trebali biti meta napada i linča, dok je njihov koalicioni partner Narod i pravde osudio Ivanu Marić i pozvao javne ličnosti da se suzdrže od vrijeđanja vjerskih osjećanja.

Tim povodom na svojoj Facebook stranici oglasili se i sama Marić.

Optužbe na nacionalnoj i vjerskoj osnovi

-  Nisam pratila društvene mreže i medije par dana jer imam manjih zdravstvenih problema i jer sam zauzeta pisanjem doktorskog rada, kakve li ironije, na temu političkog ušutkivanja neistomišljenika na društvevnim mrežama. Tako da su mi tek danas javili da sam ponovo ja na redu za progon.

Prestala sam da brojim i da pratim progone koje mi godinama povremeno priređuju, uvijek isti akteri, čije političke poteze kritikujem, uvijek s istim ciljem, da me preplaše, ušutkaju, obeshrabre, po mogućnosti i otjeraju, kako bih prestala da ih kritikujem. Kako drugačije opravdati progon ovog omjera uz brojne javne pozive na linč, silovanje, ubistvo i sve ostalo što dobijam u porukama, što direktno, što javno.

Najčešće su te optužbe na nacionalnoj i religijskoj osnovi jer to najbolje prolazi kod ljudi, pa sam ili izdajica svog naroda ili sam najveći mrzitelj drugih naroda i religija, kao i moji brojni suborci s kojima se smijenjujem na lomači. Isti princip koriste nacionalni zaštitnici u sva tri naroda, nema tu razlike. Čak se isti princip koristi i u drugim državama u kojima je demokratija poklekla pred korupcijom i kriminalom.

Ja nikoga ne mrzim, čak ni ove što mi povremeno prave pakao od života i izlažu me riziku od fizičkog napada. Ja to nikada nikome ne bih uradila, niti bih ikada uradila bilo šta čime bih ugrozila nečiju sigurnost, a još ja, za razliku od njih, nisam religiozna ali vodim računa da drugima ne radim ono što ne želim da drugi meni rade. Nerijetko sam branila upravo ove što me napadaju, kada su nepravedno napadali njih ili članove njihove porodice.

"Pogriješila sam"

Da, pogriješila sam što sam se našalila oko bilo čega vezanog za religiju ili naciju, jer sam na trenutak zaboravila koliko je to bitno za 96,5% stanovnika BiH. Inače vodim računa da ne povrijedim ničija uvjerenja ali sam ovaj put izgubila širu sliku iz vidika. Nije to bilo primjereno. Ali nije baš ni za smrtne kazne. Da li je veći grijeh to što meni rade ili ono što sam ja uradila? Na kraju će svako od nas odgovarati za svoje grijehe. Pred Bogom i pred zakonom smo svi isti, bar bismo trebali biti.

Drago mi je da pomažem populistima da na meni pokazuju svu svoju hrabrost, svoj patriotizam i odanost religiji, a ujedno da prikriju svu svoju nesposobnost i svoj kriminal, koji godinama rade, sve prevare, podovale, pljačke, nezakonite i nemoralne stvari koje im građani opraštaju čak i kad su osumnjičeni da su ukrali milione od svojih naroda, da se bave prodajom narkotika, da su članovi organizovane kriminalne skupine pa čak i kad im se krivnja na sudu dokaže i završe u zatvoru. Od mene se traži da se izvinjavam za šalu, a od njih niko ne traži izvinjenje za ozbiljan kriminal, pa ni onda kad nam živote ugroze samo da bi se ‘ugradili’. U njihove moralne osobine se ne sumnja, niti ih se javno razapinje. Kamo sreće da su zaista toliki vjernici i patriote.

Ja sam od države ukupno dobila par stotina KM za rad u UO Kamernog i taj novac sam javno donirala, a skoro trideset godina uplaćujem novac u budžet, pošteno zarađujući svojim radom. Pitajte dežurne zaštitnike države i religije koliko novca su oni uplatili u budžet, a koliko su iz tog budžeta uzeli, legalno i nelegalno, kao i šta su zauzvrat uradili za građane i vjernike, za koje se navodno bore. Pogledajte kako su i od čega žvijeli prije politike i od čega i kako sada žive, a pogledajte kako vi živite i šta ste dobili od njihove navodne borbe za vas.

Ne želim se više izjašnjavati

Ne želim se više izjašnjavati po ovom pitanju jer sam dovoljno pomogla vlasnicima medija da prikupe klikova, nadam se dovoljno da ne moraju više ovisiti o novcu političkih stranaka i organizovati slične hajke na svakog ko se usudi kritikovati njihove sponzore. Dovoljno sam pomogla i nesposobnim političarima da bar na trenutak bljesnu pred izbore, u ko zna kojoj stranci po redu.

Ukoliko za više od deset godina mog javnog angažmana niste stekli pravu sliku o meni i o tome kako se i za koga borim, i koju cijenu plaćam za to, onda vas u to neću moći uvjeriti ni s par novih objava ili gostovanja. Dovoljno će biti da bacite pogled na moje ranije objave pa ćete vidjeti da nisam poštedjela nikoga i da sam istovremeno i izdajica svog naroda i mrzitelj drugih naroda, u ovisnosti o tome ko je meta kritike. Isto tako ćete iz mojih objava vidjeti da su oni koje sam najviše kritikovala zbog kriminala i zloupotrebe položaja, ti koji su najveći moralisti i koji me najglasnije napadaju.

Sve je manji broj ivana, senada, srđana, franja, irmi, duški, dragana, amri i svih ostalih koji se usude javno kritikovati političare koji se pretvaraju da se bore za vaša prava dok im je ruka duboko u vašem džepu. Uprkos tome, mnogi još uvijek nasjedaju na priče tih korumpiranih političara o domaćim izdajicama i neprijateljima, pomažući im da ušutkaju još ovo malo kritičara koji se, bez ikakvog ličnog interesa, zalažu za građane.

Kad sve ušutkaju, više neće biti nikoga da se pobuni kada jednom dođu po Vas, a doći će - napisala je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.