PRESUDE

Sud BiH Milana Komljenovića prvostepenom presudom osudio na kaznu zatvora od šest mjeseci

Na osnovu zakonskih odredbi, od optuženog pravnog lica "Agrokombinat" d.o.o. Banja Luka oduzima se imovinska korist

Sud BiH. Fena

FENA

19.8.2024

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je optuženi Milan Komljenović proglašen krivim za krivično djelo porezna utaja ili prevara i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Sud BiH 16. avgusta je u predmetu Milan Komljenović i drugi, nakon održanog glavnog pretresa, donio i javno objavio prvostepenu presudu kojom je optuženi Komljenović proglašen krivim što je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara, a optuženo pravno lice "Agrokombinat" d.o.o. Banja Luka odgovornim što je počinilo krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Sud je optuženom Milanu Komljenoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Nadalje, Sud je optuženoj pravnoj osobi Agrokombinat d.o.o. Banja Luka izrekao novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM, koju je dužna platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Na osnovu zakonskih odredbi, od optuženog pravnog lica "Agrokombinat" d.o.o. Banja Luka oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 36.640 KM.

Optuženi Milan Komljenović je oglašen krivim što je postupajući u svojstvu direktora i odgovornog lica u pravnom licu "Agrokombinat" d.o.o. Banja Luka, u toku poslovne kalendarske 2015. godine za maj, juni i juli, u toku 2016. godine za april i juli i u toku 2017. godine za januar, oktobar i decembar, u svojim knjigovodstvenim evidencijama evidentirao fakture o nabavci robe koje glase na pravna lica "Peloton" d.o.o. Banja Luka, "Krajina progres" d.o.o. Banja Luka i Citron d.o.o. Banja Luka, iako stvarnog prometa nije bilo, te podnio Upravi za indirektno oporezivanje BiH mjesečne PDV prijave neistinitog sadržaja, pružajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obaveze, u namjeri da umanji obavezu plaćanja na osnovu indirektnih poreza propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine čime je oštećen budžet BiH u ukupnom iznosu od 36.640 KM.

Optuženi pravni subjekt "Agrokombinat" d.o.o. Banja Luka je proglašen odgovornim što je raspolagao protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 36.640 KM, koju je u ime, za račun i u korist tog subjekta ostvario optuženi Milan Komljenović kao odgovorna osoba u Agrokombinatu d.o.o. Banja Luka, postupajući u svojstvu direktora kao osoba ovlaštena za zastupanje subjekta upisa, saopćeno je iz Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.