ODRŽAN SASTANAK

Helez, Galić i Goganović s njemačkim vojnim izaslanicima: Donacija za infrastrukturne objekte OSBiH

Radi se o iznosu od 1.569.000 eura koji će biti utrošen na četiri dodatna pojedinačna projekta obnove

Sa današnjeg sastanka. MO BiH

FENA

21.8.2024

 Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i dosadašnji vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte, danas su u Sarajevu potpisali anekse Tehničkog sporazuma temeljem kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje novu finansijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokcija Oružanih snaga BiH.

Radi se o iznosu od 1.569.000 eura, koji će, uz koordinaciju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), biti utrošen na četiri dodatna pojedinačna projekta obnove, adaptacije i modernizacije u kasarnama OSBiH "Kozara" u Banjoj Luci, "Zdravko Čelar" u Derventi, "Teufik Buza" u Visokom i kasarni OSBiH u Kiseljaku.

Činu potpisivanja prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Victor Munteanu, novoimenovani vojni izaslanik SR Njemačke u BiH pukovnik Marc Abendroth, kao i bojnik Stefan Torschitz iz zapovjedništva EUFOR-a u BiH.

U prigodnim obraćanjima ministar Helez je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći kojom će se dodatno poboljšati uvjeti života i rada vojnika i energetska efikasnost na tim lokacijama. On je naglasio da je partnerstvo BiH i Njemačke jedno od ključnih za učvršćivanje mira i stabilnosti, ali i ostvarenje strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, prije svega punopravnog članstva u euroatlantskim integracijama.

Helez, Galić i Goganović posebno su zahvalili pukovniku Nolteu na njegovom osobnom zalaganju da Ministarstvo odbrane SR Njemačke lobira kod njemačke vlade da infrastrukturnim projektima pomoći budu obuhvaćeni i objekti OSBiH u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, jer menadžement MOBiH ne dijeli lokacije OSBiH prema entitetima.

Zamjenik ministra Goganović je naglasio da europski put BiH ne smije imati alternativu te zahvalio pukovniku Nolteu što je u tome pomagao na najbolji mogući način. Zamjenik ministra Galić je konstatirao da je odlazeći vojni izaslanik SR Njemačke bio pravi čovjek na pravome mjestu.

Susret je iskorišten i za nastupnu posjetu novoimenovanog vojnog izaslanika SR Njemačke u BiH pukovnika Abendrotha, kojem su ministar Helez i zamjenici Galić i Goganović izrazili dobrodošlicu i uvjerenje da će se uspješna saradnja ministarstava odbrane BiH i SR Njemačke nastaviti na obostrano zadovoljstvo. I Nolte i Abendroth su zaključili da će SR Njemačka nastaviti punu potporu BiH na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.