ŠEF DELEGACIJE EU

Satler: Nadao sam se da ćemo postići više po pitanju pomirenja i izgradnje mira

Istakao je da se stvari u BiH pomalo kreću, ali da i dalje jako zaostajemo

Johan Satler. EU u BiH

S. S.

26.8.2024

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Satler kazao je, na kraju svog petogodišnjeg mandata, da najvećim neuspjehom smatra to što tokom tog razdoblja nije bilo dogovora o izbornoj reformi u toj zemlji.

Satler s dužnosti odlazi potkraj ovog mjeseca i u intervjuu za banjalučke “Nezavisne novine” objavljenom danas kazao je kako je i osobno potrošio puno energije i vremena ne bi li se došlo do dogovora no rezultat je izostao.

Istakao je da se stvari u BiH pomalo kreću, ali da i dalje jako zaostajemo.

- Broj za hitne službe 112, ta tehnička stvar koju svi imaju, BiH i dalje nema. Vidimo mali pomak, drago mi je da je Banja Luka poslala neke pozitivne signale i nadam se da će se to desiti. Od većih stvari spomenuo bih izbornu reformu, potrošili smo mnogo energije, lično sam potrošio mnogo sati, dana i sedmica da dođemo do nekog rješenja. 

Naglasio je da izborno zakonodavstvo BiH nije usklađeno s Evropskom poveljom o ljudskim pravima. 

- A to nije mala stvar, postoje presude koje se moraju provesti. Bili smo blizu rješenja, ali nije bilo dovoljno političke hrabrosti i mudrosti za posljednji korak. Volio bih da sam to mogao završiti. Druga velika stvar koja je više strukturalna, gdje se nalazimo u 2024. po pitanju pomirenja, izgradnje mira i približavanja ljudi, osjećanja boli drugih ljudi i poštovanja njihove boli. Zaista sam se nadao da ćemo moći postići više - naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.