NA DANAŠNJEM ZASJEDANJU

Predstavnički dom PSBiH zadužio Ustavnopravnu komisiju da izradi novo mišljenje o izmjenama Izbornog zakona

Poslanici nisu usvojili da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH

Predstavnički dom PSBiH. Fena

FENA

28.8.2024

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjem zasjedanju nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH čiji su predlagači poslanici Kluba SDA i Ustavnopravna komisija je zadužena da izradi novo mišljenje.

Prijedlog zakona

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović, Ustavnopravna komisija je drugi put utvrdila da nije u skladu sa Ustavom, te se poslanici nisu izjašnjavali o tom prjedlogu.

Poslanici su usvojili izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti čime je, kako je rekao predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović, usvojen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u prvom čitanju.

Poslanici nisu usvojili da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović, razmatra po skraćenom postupku, već će se razmatrati u redovnoj proceduri. Također, nije bilo entitetske podrške za Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2021. godini.

Poslanička inicijativa Sabine Ćudić koja se odnosi na donošenje izmjena ili dopuna Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i da se tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH, nije usvojena u drugom krugu glasanja.

Podrška Predstavničkog doma 

Podršku Predstavničkog doma dobila je poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom taj dom treba da inicira da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proceduru zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

Poslanici nisu dali podršku za Izvještaj o finansijskom poslovanju i Programski izvještaj BHRT-a za 2023. godinu, a Programski plan i Finansijski plan BHRT-a za ovu godinu primljeni su k znanju.

Usvojeni su izvještaji o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2023. godinu, te o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2023. godinu.

Predstavnički dom je dao saglasnost za ratifikaciju tri međunarodna sporazuma - Sporazum između Srbije i BiH za IPA III Program prekogranične saradnje „Srbija – BiH“ za period od 2021. do 2027. godine, Sporazum o finansiranju za Interreg IV-B IPA Program za dunavsku regiju za period od 2021. do 2027. godine između EU, BiH i Mađarske, te Međunarodnog sporazuma između EU i BiH o učešću BiH u programu EU „Digitalna Evropa“, čime je završena sjednica tog doma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.