UPUĆEN DOPIS

Kupreške udruge zabrinute zbog proizvodnje magnezija na području općine

Vjeruju da je očuvanje prirodnih ljepota i resursa od ključne važnosti za budućnost ove zajednice

Kupres. Mario Lončar

FENA

31.8.2024

Planinarsko ekološka udruga "Stožer" Kupres izrazila je zabrinutost zbog proizvodnje magnezija na Kupresu.

Iz udruge su uputili dopis Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, u kojem su iznijeli svoje stavove i zabrinutost u vezi s predloženim projektom proizvodnje magnezija na Kupresu.

Kako kažu, ne zauzimaju pozitivan ili negativan stav o projektu, već su isključivo zabrinuti zbog nejasnoća u studiji o utjecaju na okoliš i informacija koje nedostaju, a bez kojih ne mogu formirati stav.

U svom su dopisu istaknuli potencijalne rizike koje ovakav projekt može imati na prirodni okoliš, planinarske staze te na opću kvalitetu života u kupreškom kraju.

Očuvanje prirode

Vjeruju da je očuvanje prirodnih ljepota i resursa od ključne važnosti za budućnost ove zajednice.

Iz Udruge za poduzetništvo, agroturizam Attivo Kupres također su izrazili nezadovoljstvo zbog projekta proizvodnje magnezija i drugih koproizvoda.

Kako je kazala predsjednica udruge Tanja Ćurković, radi se o vrlo štetnoj kemijskoj industriji čije bi pokretanje nanijelo nesagledive štetne posljedice za Kupres i mnogo šire i čija je proizvodnja, upravo zbog svoje štetnosti, ugašena svugdje u Europi.

"Nakon temeljnog izučavanja Studije utjecaja projekta na okoliš, dopune Studije i sudjelovanja na dvjema održanim raspravama na ovu temu, zaključili smo da je u ovom trenutku nužno uputiti primjedbe na ovu studiju prema Federalnom ministarstvu okoliša u cilju zaustavljanja daljnjih aktivnosti na ovom projektu". Stoga je Udruga Attivo Kupres uputila svoje argumentirane primjedbe prema nadležnom ministarstvu na sedam stranica s prijedlogom da Federalno ministarstvo okoliša i turizma donese Rješenje o neprihvaćanju spomenute Studije", kazala je Ćurković.

Poziv građanima

Također su pozvali sve građane, a posebno različite udruge da se uključe u dostavljanje primjedbi na ovu studiju nadležnom ministarstvu jer je krajnji rok za dostavljanje primjedbi do 8. rujna ove godine.

Njemačka kompanija BH Magnezij & Minerali u suradnji s tvrtkom Dolomit d.o.o iz Kupresa koju je kupila njemačka grupacija Brilliant 3221 GmbH iz Berlina uskoro će početi graditi veliki industrijski kompleks za proizvodnju magnezija u naselju Osmanlije u općini Kupres.

Gradnja industrijskog kompleksa

Najavljeno je da će to biti jedna od najznačajnijih investicija u BiH gdje će se graditi veliki industrijski kompleks s objektima ukupne površine 20.432 m2 u čijem je sklopu i zemljišna površine od 7,3 hektara.

Prilikom provođenja procesa proizvodnje glavna sirovina bit će dolomit iz obližnjeg kamenoloma, a proizvod bit će metalni sirovi magnezij, a koproizvodi spinel, suhi led i legura aluminija i magnezija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.