REZULTATI

Ministar Osmanović: Cilj je jasan, biti na usluzi svakom branitelju i štititi njegova prava

Posebno sam ponosan na realizaciju interresornog projekta “Vaučer za posao”, kaže ministar za boračka pitanja KS

Ministar Omer Osmanović. Vlada KS

2.9.2024

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, s ministrom dr. sc. Omerom Osmanovićem na čelu, u prethodne četiri godine realiziralo je veliki broj projekata, a sve s ciljem poboljšanja društveno-ekonomskog statusa pripadnika braniteljske populacije i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. i 1941.-1945. godine. Ministar Omer Osmanović, inače bivši pripadnik Specijalnog odreda policije ''Bosna'', patriota i dobitnik Srebrene policijske značke, sve teme o ovoj oblasti itekako razumije, pa je negdje tu i ključ izuzetno uspješnog perioda.

Treba reći da ovo ministarstvo na godišnjem nivou zaprimi rekordan broj zahtjeva po osnovu prava koja su propisana zakonskim i podzakonskim aktima. Bilo da se radi o socijalnoj, zdravstvenoj zaštiti ili pak projektima koji njeguju kulturu sjećanja, ovaj trend je u porastu u odnosu na prethodne godine. Odgovoriti na sve zahtjeve, udovoljiti svakom branitelju kojem je zagarantovano određeno pravo, veliki je izazov s kojim se susreću u Ministarstvu, međutim, cilj je jasan: biti na usluzi svakom branitelju i štititi njegova prava.

U periodu 2021.-2024. godina Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je zaprimilo i riješilo 84.634 zahtjeva, i to: 2021. godine 19.407 zahtjeva; 2022. godine 22.408 zahtjeva; 2023. godine 23.048 zahtjeva; 2024. godine 19.771 zahtjev, a nastavlja se prijem i dalje.

U fokusu prethodne četiri godine bili su kapitalni projekti, zdravstvena zaštita, te njegovanje kulture sjećanja kao neizostavnog segmenta naše historije.

Socijalna politika

S ciljem zapošljavanja braniteljske populacije i trajnog rješavanja pitanja egzistencije Ministarstvo je u proteklom periodu provelo više programa zapošljavanja, kroz sufinansiranje novog zapošljavanja putem poslodavaca, finansiranje postojeće zaposlenosti, kao i refundaciju dijela prihvatljivih troškova kupljenih sredstava za rad. U te svrhe je izdvojeno više od 2 miliona KM.

- Posebno sam ponosan na provedbu i realizaciju interresornog projekta “Vaučer za posao”, kojim smo omogućili zapošljavanje gotovo 400 nezaposlenih osoba iz kategorije porodica šehida i poginulih boraca. Za ove namjene je u proteklom periodu izdvojeno čak šest miliona KM - kaže ministar Osmanović.

Revolucionarnim povećanjem stipendija za učenike i studente prvog ciklusa, te uvođenjem prvi put prava na stipendiranje drugog i trećeg ciklusa bolonjskog studija iz reda braniteljske populacije, trajno investiramo u obrazovanje naše djece i budućnost. U prethodne četiri godine broj dodijeljenih stipendija za učenike srednjih škola i studente prvog ciklusa studija povećan je s 1.930 na 2.100, a prvi put je u školskoj 2022./2023. godini uvedeno stipendiranje drugog ciklusa s 200 KM, te trećeg ciklusa studija s 500 KM kroz devet mjeseci trajanja školske odnosno akademske godine.

Rekordna 2,4 miliona maraka izdvojeno je u školskoj 2023./2024. godini za stipendiranje učenika i studenata, što je povećanje za 37 posto u odnosu na prethodne godine. Ono što će također biti novitet u narednoj godini jeste povećanje iznosa stipendije za učenike srednje škole i studente prvog ciklusa studija na 150 KM, za šta su obezbijeđena sredstva u budžetu. Jedno od prava koja želimo da spomenemo jeste i plaćanje troškova školovanja, odnosno dokvalifikacije i prekvalifikacije pripadnika braniteljske populacije. U periodu od 2021. do 2024. godine iz budžeta su za ovu namjenu utrošene 250.292 KM, te je primijećen trend opadanja zahtjeva, s obzirom na dinamiku rješavanja po zahtjevima.

Od 2022. godine, prvi put je uvedeno pravo na subvencioniranje troškova grijanja za sve energente. Dotadašnja praksa dodjele ogrjevnog materijala (drva i peleta) pokazala se blago diskriminirajućom prema ostalim pripadnicima braniteljske populacije koji su se grijali na plin, struju ili su koristili centralno grijanje, te smo, izmjenom pravilnika, omogućili subvenciju grijanja i za njih. Kada govorimo o broju pozitivno riješenih zahtjeva, treba napomenuti da je u 2021. godini ovo pravo ostvarilo 526 korisnika, 2022. godine njih 1.200, dok je u 2023. godini pravo koristilo 576 korisnika. Ukupna sredstva utrošena za ovu namjenu u navedenom periodu iznose oko 1,1 milion maraka. Javni poziv za 2024. godinu aktivan je od septembra, a očekujemo veliki priliv zahtjeva po ovom pravu.

Kada govorimo o izdacima na redovne mjesečne naknade, bitno je spomenuti novčanu egzistencijalnu naknadu za branitelje ispod 57 godina, koji ovo pravo ostvaruju u skladu sa zakonskim propisima. Broj korisnika po ovom pravu je u blagom opadanju, obzirom na to da mnogi branitelji pune 57 godina te prelaze na federalni nivo, ili su, nažalost, preminuli. Od 2024. godine uspjeli smo povećati ove naknade za oko 20 posto, a prosjek utroška sredstava za ove namjene od 2021. godine do danas kreće se oko osam miliona maraka godišnje. Također su zakonom utvrđena i mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida, odnosno dječiji dodatak, na šta je iz budžeta u periodu od 2021. do 2024. godine izdvojeno oko 5,6 miliona maraka. Evidentno je povećanje iznosa mjesečne naknade po ovom pravu, gdje primjećujemo povećanje budžetskih sredstava u iznosu od oko 30 posto.

Na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja u periodu od 2021. do 2024. godine utrošeno je oko 3,5 miliona maraka, te su u 2024. godini njihove naknade uvećane za 20 posto u odnosu na prethodni period.

Ministar na jednom od obilježavanja. Facebook

Zdravstvena zaštita

Adekvatna briga i skrb o zdravstvenoj zaštiti pripadnika braniteljske populacije predstavlja pogled u budućnost ovog ministarstva. Ponukani rekordnim brojem podnesenih zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć za liječenje i činjenicom da je braniteljska populacija izrazito narušenog zdravlja, mi u Ministarstvu iz godine u godinu kontinuirano radimo na poboljšanju usluga iz ovog segmenta. Ne želimo samo da „liječimo simptom“, nego da djelujemo preventivno i otklanjamo uzrok. Projekti opremanja Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'', te projekt Dnevne bolnice za PTSP u okviru JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo također su dio zdravstvene politike koju provodi Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

S obzirom na evidentirani porast broja zahtjeva za pomoć za liječenje i informacija s terena, te inicijative dostavljene od pojedinih boračkih udruženja od posebnog interesa za Kanton Sarajevo za 2024. godinu, usvojen je Program preventivnih zdravstvenih sistematskih pregleda branitelja Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva u iznosu od 200.000 KM. Ovaj program je polučio značajne rezultate i s ovakvim aktivnostima se sa značajno proširenim obimom planira nastaviti i naredne godine. Sredstva za 2024. godinu su utrošena u cijelosti, a pregledima je obuhvaćeno oko 450 osoba iz reda braniteljske populacije.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je, prema uzoru na projekt iz 2023. godine, u prvoj polovini 2024. godine započelo realizaciju Projekta rehabilitacije i vježbanja u vodi za boračku populaciju na Olimpijskom bazenu Otoka za 2024. godinu. Osnova projekta je rehabilitacija i vježbe u vodi za braniteljsku populaciju, s krajnjim ciljem socijalizacije, te očuvanja i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja. Izvršena je podjela 350 godišnjih akreditacija/karata za korištenje Olimpijskog bazena Otoka, a ukupni troškovi projekta su otprilike 70.000 KM, pri čemu dio od 50.000 KM snosi Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, a preostali dio Grad Sarajevo. Ista sredstva predviđena su i za narednu godinu.

U saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo te Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo, osigurana su sredstva za prijem doktora koji će ljekarske usluge pružati u planiranim veteranskim ambulantama u općinama u Kantonu Sarajevo. U 2023. godini data je saglasnost za uspostavu pet ambulanti, i to OJ Stari Grad, OJ Centar, OJ Novo Sarajevo, OJ Novi Grad, te OJ Ilidža. Riječ je o inovativnom pristupu ka unapređenju zdravstvene zaštite braniteljske populacije, kroz formiranje ambulanti i senzibilnijem pristupu liječenja veterana koji su zadužili domovinu.

Personalna asistencija predstavlja ključni element podrške osobama s invaliditetom u svakodnevnom životu. U Kantonu Sarajevo, kao i u drugim kantonima u BiH, osobe s invaliditetom suočavaju se s brojnim izazovima u ostvarivanju svojih prava i potreba. Jedan od najvećih izazova je nedostatak adekvatne podrške u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što može biti posebno teško za one koji imaju tjelesna ograničenja ili druge oblike invaliditeta. Personalna asistencija je pristup koji može pomoći u savladavanju tih izazova i osigurati da osobe s invaliditetom imaju pristup kvalitetnom životu. U Kantonu Sarajevo u proteklom periodu spomenuto pravo u prosjeku je koristilo 168 korisnika, a u periodu od 2021. do 2024. godine za ovu namjenu iz budžeta je izdvojeno oko 2,6 miliona maraka.

Tekući projekti koji se realiziraju tokom svake budžetske godine su i projekti dodjele jednokratne novčane pomoći za liječenje, a kao što je vidljivo, primijećen je porast broja zahtjeva, ali i iznos budžetskih sredstava izdvojenih za ovo pravo. Primjera radi, u 2021. godini, zaprimljeno je ukupno 3.900 zahtjeva, od čega je pozitivno riješeno 3.108, uz izdvojena budžetska sredstva od 2,5 miliona maraka. Kao što je već navedeno, broj zahtjeva je u porastu, pa tako je u 2024. godini, zaključno s avgustom, zaprimljeno rekordnih 12.500 zahtjeva, što je povećanje od gotovo 300 posto, a za ovu namjenu je do avgusta potrošeno gotovo pet miliona maraka.

Banjsko liječenje i klimatska rehabilitacija jedan je od onih projekata koji predstavljaju poseban izazov, s obzirom na veliki priliv zahtjeva, te je od 2024. godine klasificirana težina oboljenja, kako bi se pokušalo na što adekvatniji način udovoljiti zahtjevima. Od početka mandata ministra Osmanovića pa sve do danas, primijećen je osjetan rast broja zahtjeva, ali i povećan broj riješenih.

U 2021. godini riješen je ukupno 691 zahtjev, 2022. godine pravo na banjsko i klimatsko liječenje koristila su ukupno 1.294 korisnika, 2023. godine 1.376, dok je ovo pravo u 2024. godini još u realizaciji, s porastom broja zahtjeva. Od 2021. do 2024. godine za ovu namjenu iz budžeta su izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 4,3 miliona maraka.

Kapitalni projekti

Navodeći brojne kapitalne projekte koje je resorno ministarstvo realiziralo za vrijeme njegovog mandata, ministar Osmanović ističe da su baš ti projekti okosnica rada Ministarstva i trajni podsjetnik na najvažniji dio naše historije.

Završene su aktivnosti u vezi s rješavanjem imovinskopravnih odnosa, kao i otkup predmetnih nekretnina i prijenosa vlasništva na Kanton Sarajevo objekta „Kon-Tiki“ („Kod Sonje“) u spomen-obilježje – Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine. Za ove svrhe iz budžeta Ministarstva su realizirana sredstva u ukupnom iznosu od 750.000 maraka.

Ističući kapitalne projekte, bitno je napomenuti izgradnju Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč, koje je Ministarstvo podržalo s 1,5 miliona maraka, a ove godine su svečano otvorena i ''Krila slobode'', koja čine sastavni dio navedenog kompleksa.

U fokusu prethodne četiri godine bili su kapitalni projekti, zdravstvena zaštita, te njegovanje kulture sjećanja kao neizostavnog segmenta naše historije. Vlada KS

Kultura sjećanja

Krajem protekle godine Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je finansijski podržalo projekt izgradnje Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine s područja općine Novo Sarajevo, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na iznos od 600.000 KM, pri čemu će dio od 100.000 KM sufinansirati Ministarstvo, a preostali dio će osigurati Općina u svom budžetu.

Sporazum o realizaciji projekta izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima potpisali su u decembru 2023. godine ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, te predstavnici Udruženja veterana Odreda policije ''Bosna'', a gradnja je planirana kod Druge gimnazije. Izgradnju ovog spomenika Ministarstvo je podržalo s ukupno 310.000 maraka, a svečano otvorenje planirano je za 18. septembar 2024. godine.

- U budžetu su, također, planirana sredstva u iznosu od dva miliona maraka za troškove uređenja i prenamjene kasarne “Zmajevac” (Mustafa Hajrulahović Talijan) u adekvatan memorijalni centar. Prema Općini Stari Grad su upućeni zahtjevi za provođenje odgovarajućih aktivnosti, kako bi se stekli preduvjeti za pokretanje procedure osiguranja sredstava. Kultura sjećanja neizostavan je segment djelovanja Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, ali i dio naše historije, koja je, nažalost, natopljena krvlju naših najvećih sinova i heroja. Naša je dužnost i trajna obaveza da pamtimo našu historiju i da obilazimo stratišta, mezarja te baštinimo datume koji podsjećaju na period agresije na našu domovinu. Osim što tokom čitave godine obilježavamo značajne datume, iz godine u godinu se trudimo da takva obilježavanja podignemo na jedan viši nivo, kako bismo našim naraštajima prenijeli istinu i govorili o slobodi. U saradnji s Memorijalnim centrom Sarajevo, u 2024. godini dali smo poseban značaj najznačajnijim datumima odbrambeno-oslobodilačkog perioda, među kojima treba spomenuti manifestacije poput ''Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti’’, obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, obilježavanje Bitke za Žuč, obilježavanje pogibija naših najvećih heroja odbrane Bosne i Hercegovine i mnogi drugi datumi. Ovdje posebno napominjemo da značajne datume obilježavamo u čitavoj Bosni i Hercegovini, na svakom njenom pedlju, jer naši heroji branili su svaki milimetar naše domovine. Istovremeno, dajemo i podršku manifestacijama koje baštine kulturu sjećanja i van Kantona Sarajevo, poput one na Vlašiću, ili pak u Goraždu, ali i Prijedoru. Tako je u razdoblju od 2021. do 2024. godine za potrebe obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti na podučju Kantona Sarajevo izdvojeno oko 300.000 KM, a 225.000 maraka za spomen-obilježja van Kantona Sarajevo - naglasio je ministar Osmanović.

Tokom 2022. godine, odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, Koordinacija boračkih organizacija proglašena je od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

- Iza nas su gotovo četiri zahtjevne godine, projekata i izazova s kojima smo se susreli na putu ka poboljšanju kvaliteta usluga koje pružamo braniteljskoj populaciji, a pred nama je još mnogo toga što moramo zajednički da uradimo, kako bismo vratili obećani dignitet braniteljima. Naravno, u ovom poslu uvijek je neminovno naići na nezadovoljstvo, na nemir, ali se trudimo jačati uzajamnu saradnju za dobrobit svih nas. Naših 190 porodica, pripadnika braniteljske populacije, uselit će se u nove stanove u 2024. godini, i to je ono što trebamo da spominjemo, čime da se ponosimo. Od tekućih projekata u 2024. godini očekujemo završetak dodjele građevinskog materijala, ali i realizaciju prava subvencioniranja grijanja za pripadnike braniteljske populacije. Volio bih da kažem da ćemo u narednom periodu riješiti neke goruće probleme, s kojima se susreću naši branitelji, međutim, mi ne dijelimo isprazna obećanja, nego konkretno djelujemo. U budućnosti planiramo da krenemo u proces digitalizacije svih naših javnih poziva kako bismo zajednički olakšali našim braniteljima, što je ujedno konačna intencija ovog ministarstva. Osigurati bolju budućnost našim braniteljima, naša je misija i cilj, i nadam se da smo u proteklom periodu to i uspjeli. Nastavljamo i dalje biti na usluzi našim građanima, za dobrobit svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine – rekao je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.