PROJEKTI

Poticaji poljoprivrednicima u USK uvećani sa federalnog i nižih nivoa

Ovakva politika daje rezultate, a očekujemo da ćemo u narednim godinama imati još više ovakvih investicija, kaže Hrnjić

Ministar u posjeti poljoprivrednicima. Fena

FENA

3.9.2024

Federacija Bosne i Hercegovine kontinuirano ulaže značajna sredstva u razvoj poljoprivrede, s posebnim naglaskom na poticanje investicija i podršku poljoprivrednicima. Značajni pomaci su vidljivi i na području Unsko-sanskog kantona što potvrđuju statističke brojke kada je u pitanju izdvajanje za poljoprivrednike u ovom dijelu BiH.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH ove godine bilježi značajan napredak u pogledu poticaja, koji su povećani na 175 miliona konvertibilnih maraka (KM), u odnosu na 106 miliona KM izdvajanih prije dvije godine. Ovaj skok predstavlja veliki korak naprijed u podršci poljoprivrednicima, što se već pokazuje kao ključni faktor u razvoju svih grana poljoprivredne proizvodnje.

Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede, ističe da se investicioni poticaji iz Federacije BiH izdvajaju na način da investitori mogu povratiti skoro 50 posto uloženih sredstava. Tako, primjerice, ukoliko investitor uloži dva miliona KM, Federacija mu vraća skoro milion KM, što ovu politiku čini vrlo privlačnom za buduće investitore.

- Ovakva politika daje rezultate, a očekujemo da ćemo u narednim godinama imati još više ovakvih investicija - izjavio je Hrnjić, naglašavajući kako ova vrsta poticaja već pokazuje pozitivne rezultate, posebno u vinogradarstvu i maslinarstvu, dok je mljekarstvu zabilježen rast od 4 posto.

Na lokalnom nivou, Unsko-sanski kanton također ostvaruje značajan napredak u pogledu poticaja. Samir Duranović, vlasnik poljoprivredne zadruge „DS & Farmer“ iz Bužima, pohvalio je povećanje poticaja i njihovu isplatu u realnim rokovima, te istakao značajnu razliku u podršci od strane Federacije BiH u odnosu na raniji period.

- Dolaskom ministra Hrnjića, poticaji u oblasti kapitalnih investicija su se prošle godine povećali sa 20 na 42 posto, što je ogroman napredak. Nadam se da će taj nivo i način poticanja ostati stabilan i u budućnosti - kazao je Duranović.

Pored toga, općinski nivoi također daju svoj doprinos. U Općini Bužim ove je godine izdvojeno rekordnih 160.000 KM za poljoprivredne poticaje. Načelnik Mersudin Nanić naglašava da, iako su ova sredstva skromna za veće projekte, cilj je potaknuti male poljoprivrednike da se razviju i postanu veliki proizvođači.

- Ova sredstva su namijenjena podršci malih poljoprivrednika kako bi kroz određeni vremenski period napredovali i razvili se u veće proizvođače - pojasnio je Nanić.

Ova kombinacija podrške sa federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa pruža solidnu osnovu za daljnji razvoj poljoprivrede u Bosanskoj krajini, koja već bilježi pozitivne rezultate u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.