MINISTAR ZA LJUDSKA PRAVA

Hurtić primio u studijsku posjetu predstavnike Republike Armenije i CRS-a

Važna je uloga CRS-a u uspostavi sistema socijalnog stanovanja u Bosni i Hercegovini

Sa sastanka. Fena

FENA

3.9.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić primio je danas u studijsku posjetu predstavnike Republike Armenije i Catholic Relief Services (CRS).

Posjeta je održana s ciljem razmjene iskustava u oblastima ljudskih prava, migracija i podrške izbjeglicama, te prenošenja znanja i iskustava koje je Bosna i Hercegovina stekla u dugogodišnjem uspješnom provođenju programa socijalnog stanovanja u partnerstvu sa CRS-om.

Ministar Hurtić je izrazio zadovoljstvo zbog ove posjete, naglašavajući važnost međunarodne saradnje u rješavanju zajedničkih izazova.

-Dobrim praksama, politikama i strategijama koje Bosna i Hercegovina i Armenija mogu međusobno razmijeniti, uz partnerstvo koje CRS ima sa ministarstvom na čijem sam čelu, važno je da sve svoje aktivnosti i projekte usmjere na poboljšanje životnih uslova najranjivijih grupa - kazao je ministar Hurtić.

Važna je uloga CRS-a u uspostavi sistema socijalnog stanovanja u Bosni i Hercegovini.

- CRS je prvi pilotirao socijalno stanovanje u BiH, te još od 2007. godine u partnerstvu sa ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pruža podršku u rješavanju jednog od gorućih poslijeratnih problema, a to je veliki broj izbjeglica i raseljenih lica koji borave u kolektivnim i alternativnim smještajima. CRS je direktno provodio projekte izgradnje stambenih jedinica, pomogao stvaranje pravnog okvira za socijalno stanovanje i pružio tehničku podršku u svim fazama procesa, što je dovelo do uspostave sistema koji osigurava humano, sigurno i trajno stambeno rješenje za sve one kojima je to potrebno - kazala je direktorica Sanela Imamović, predstavnica CRS-a za BiH/Balkan.

Ministar Hurtić i armenska delegacija razgovarali su o iskustvima Bosne i Hercegovine u oblasti socijalnog stanovanja, te mogućnostima za primjenu sličnih modela u Armeniji.

Predstavnici Armenije su istaknuli da žele razviti efikasan sistem socijalnog stanovanja koji bi odgovarao potrebama njihovih građana, posebno najranjivijih grupa. Ministar Hurtić je podijelio iskustva Bosne i Hercegovine, naglašavajući važnost koordinacije između različitih nivoa vlasti i međunarodnih partnera kako bi se osiguralo uspješno provođenje projekata socijalnog stanovanja.

Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj saradnji i razmjeni stručnih znanja između dvije zemlje, s ciljem unaprjeđenja socijalnih politika i jačanja kapaciteta za pružanje adekvatnog stanovanja najugroženijim slojevima društva, saopćeno je iz kabineta ministra Hurtića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.